Het gouden paar met locoburgemeester Angelique Beekhuizen bij de ingang van hun tuin. Inzet: het echtpaar op de dag van hun bruiloft, op 12 augustus 1968.
Het gouden paar met locoburgemeester Angelique Beekhuizen bij de ingang van hun tuin. Inzet: het echtpaar op de dag van hun bruiloft, op 12 augustus 1968. Foto:

Gouden bruid: 'Ik zou opnieuw 'ja' zeggen'

n Echtpaar Heemskerk-Kwasniska 50 jaar getrouwd

huwelijksjubileum n Het gouden huwelijksfeest van Juliska en Gerard Heemskerk-Kwasniska was een echte happening. In de tuin van hun woning in de Leiderdorpse Vogelwijk kwamen op de grote dag, zondag 12 augustus, zo'n 25 familieleden en goede vrienden bij elkaar om samen te vieren dat het echtpaar al 50 jaar gelukkig getrouwd is.

Door: Corrie van der Laan

"We hadden mensen uitgenodigd die we al heel lang kennen, zoals een vriend van de basisschool van Gerard, en de vriendin die ons 55 jaar geleden aan elkaar heeft voorgesteld", vertelt mevrouw Heemskerk. "Ons bruidsmeisje was er ook, en had zich aangekleed in net zo'n bruidsmeisjesjurk als toen – alleen natuurlijk flink wat maten groter. Prachtig was dat", kijkt haar man glimlachend terug.

De vrienden van heel vroeger komen uit Den Haag, waar beide echtelieden opgegroeid zijn. Gerard Heemskerk, van oorsprong Leidenaar, woonde er sinds hij 9 jaar was, zijn echtgenote is geboren in de Hofstad. Haar exotische naam dankt ze aan de Hongaarse achtergrond van haar vader.

De families Heemskerk en Kwasniska woonden jarenlang vlakbij elkaar, aan de Hoefkade, maar Gerard en Juliska kenden elkaar niet. "Hij was katholiek, ik niet. Dus we gingen naar verschillende scholen", verklaart mevrouw Heemskerk. Tot een ontmoeting kwam het pas in 1963. Zij was toen 15 jaar en inmiddels verhuisd naar Rijswijk, en hij 20. "Een vriendin, die werkte in de bakkerij van mijn vader, vroeg me om mee te gaan naar een dansavond van de katholieke jongerensoos in Rijswijk. En daar was Gerard ook", vertelt de gouden bruid. Ze vonden elkaar meteen leuk maar de kennismaking werd noodgedwongen meteen even in de wachtstand gezet . "Ik zat toen in dienst, in Duitsland, en moest de laatste zes weken nog volmaken. Toen ik daarna weer thuiskwam en weer ging dansen, was zij er ook. Toen werd het wat", kijkt mijnheer Heemskerk terug. Familie en vrienden vonden het een mooie match. "Mijn vader was slager, haar vader was bakker. Dus er werd gezegd: 'je hebt al brood en beleg, dat is een goede start'."

In februari 1966 hebben ze zich verloofd, op 12 augustus 1968 gaven ze elkaar het jawoord. Eerst in het stadhuis in Rijswijk, daarna in de kerk in Den Haag. "De reden dat we toen trouwden, was eigenlijk zakelijk; we wilden een eigen slagerij starten en anders kregen we geen krediet van de bank." Die slagerij, in de Weimarstraat, opende precies een maand later, op 12 september 1968. "Die hebben we ruim 20 jaar gehad. Ik zei wel eens: 'we streden zij aan zij in de slagerij", lacht mevrouw Heemskerk.

Een strijd was het met name in de laatste jaren. Mijnheer Heemskerk: "De samenstelling van de buurt veranderde waardoor de omzet daalde. Bovendien hadden we pech met langdurige wegopbrekingen waardoor we slecht bereikbaar waren. Het kwam erop neer dat we teveel uren draaiden voor te weinig geld." Ze verkochten de zaak en in 1989 verhuisde het gezin – inmiddels uitgebreid met een dochter en een zoon - naar Leiderdorp. "We kwamen daar al vaak omdat mijn moeder en een broer en zus daar woonden." Zijn echtgenote vult aan: "Ik vond het een mooi dorp. Bovendien was ik toen al lid van het Leiderdorps Operette Gezelschap, waar ik heel lang gezongen heb."

Ze woonden pas kort in Leiderdorp toen mijnheer Heemskerk een advertentie zag van de Albert Heijn waarin een jonge slager werd gevraagd. "Ik was 47 maar werd meteen aangenomen. Daar heb ik nog dertien jaar gewerkt, tot ik op mijn 61e met de VUT ging." Toen er een tekort aan personeel achter de toonbank was, kwam zijn vrouw ook in dienst. "Stonden we weer samen in de slagerij. Ik heb daar nog de twaalfeneenhalf jaar volgemaakt", zegt mevrouw Heemskerk.

Inmiddels genieten ze alweer een jaar of veertien met volle teugen van hun pensioen. Mevrouw Heemskerk heeft koken als grote hobby, haar echtgenoot is gek op wandelen en is daarnaast nog altijd bezig met vlees. "Ik maak bijvoorbeeld rollades, nierbroodjes en pakketten voor de barbecue." Ook gaan ze vaak naar Australië, waar twee zussen van mijnheer Heemskerk wonen. Reizen waar ze dan zo'n twee maanden voor uittrekken.

Maandag 13 augustus kwam locoburgemeester Angelique Beekhuizen het echtpaar Heemkerk-Kwasniska namens de gemeente feliciteren. Een bezoek waarbij de hoogtepunten van het gouden bruiloftsfeest nog eens de revue passeerden. Zoals het bezoek van de accordeonist, geregeld door dochter Ilona. En natuurlijk de toespraak van mevrouw Heemskerk, waarin ze de vraag die haar man de avond tevoren had gesteld eindelijk beantwoordde: "Als je me weer ten huwelijk zou vragen, zou ik opnieuw 'ja' zeggen."


Cursus Spaans in Zijlkwartier

Taalles n Bij Buurtvereniging Zijlkwartier start komende maand een cursus Spaans voor beginners.

De cursus bestaat uit twaalf lessen, die gegeven worden op 12 dinsdagen van 20.00 tot 21.30 uur, te beginnen op 18 september. Op 2 oktober is er geen cursus, de laatste les is op 11 december. De lessen worden gegeven in de hobbyruimte van buurtcentrum Zijlkwartier aan de Van der Marckstraat 19 in Leiderdorp.

Deelname is beperkt tot vijftien deelnemers. Inschrijven kan via een formulier dat vanaf de website www.zijlkwartier.nl is te downloaden. De kosten voor de cursus (inclusief materiaalkosten) bedragen € 85,00. Dat bedrag dient in zijn geheel en contant bij begin van de eerste cursusdag te worden voldaan. Er vindt geen restitutie plaats voor eventueel niet gevolgde lessen.

Afbeelding