De rood-witte barrières worden binnenkort verwijderd. | Foto: C. v.d. Laan
De rood-witte barrières worden binnenkort verwijderd. | Foto: C. v.d. Laan Foto: Corrie van der Laan

Proef van half jaar liep uit tot ruim twee jaar

VERVOLG VAN VOORPAGINA

Het deel van de Van der Marckstraat tussen de Lijnbaan en de kruising met de Vronkenlaan werd begin juni 2016 afgesloten voor verkeer richting de Vronkenlaan. Dat naar aanleiding van jarenlange klachten van bewoners die vooral in de spits veel last hadden van druk autoverkeer door de smalle straat.

Aanvankelijk ging het om een proef van een half jaar. De veronderstelling was dat met de invoering van het eenrichtingsverkeer een sluiproute om de Engelendaal te vermijden zou worden afgesneden. In januari 2017 werd bekend dat de maatregel niet het gehoopte effect had. In de Van der Marckstraat was het weliswaar een stuk rustiger geworden, maar op de Lijnbaan juist veel drukker en ook op de Vronkenlaan en de Laan van Ouderzorg nam de verkeersdruk toe.

Begin november 2017 maakte toenmalig verkeerswethouder Kees Wassenaar(VVD) bekend dat ook de Lijnbaan deels eenrichtingsverkeer zou worden om zo een eind te maken aan de nieuwe sluiproute. Die maatregel is overigens nooit uitgevoerd.

De nieuwe coalitie van LPL, VVD en CDA, die aantrad in mei dit jaar, besloot een streep te zetten door alle tijdelijke en voorgenomen verkeersmaatregelen in het dorp in afwachting van het nieuwe IVVP. Vandaar dat de proef met het eenrichtingsverkeer in de Van der Marckstraat nu na twee jaar wordt beëindigd.


Een knuffelaapje van zanger Jason Bouman

uitdelen n Op dinsdag 10 juli was volkszanger Jason Bouman te gast bij het Moeder- en Kindcentrum van Alrijne Ziekenhuis om knuffelaapjes en speelgoed uit te delen. Zowel kinderen op de verpleegafdeling, als moeders met hun pasgeboren baby bij de kraamafdeling, werden getrakteerd op een Muco knuffelaapje.

De zanger is ambassadeur bij de stichting Muco & Friends, die zich inzet voor financiële ondersteuning van wetenschappelijk onderzoek naar Cystic Fibrosis (taaislijmziekte). Jason wil aandacht vragen voor de vooralsnog ongeneeslijke ziekte.

Het dappere aapje Muco is de mascotte van deze stichting. Het knuffelaapje staat symbool voor kracht en wordt verkocht op de website van Muco & Friends. Het geld dat met de verkoop van de aapjes wordt opgehaald, gaat naar onderzoek naar taaislijmziekte. Vaak doneren bedrijven geld aan de stichting, maar hoeven hier geen aapjes voor terug. Deze aapjes worden dan weggegeven, wat nu ook het geval is. Vorig jaar kwam Jason ook al aapjes uitdelen.

Binnen Alrijne is collega Anita van Kalkeren betrokken bij Muco & Friends. Nadat haar kleindochter Lindsey ziek werd, wilde ze iets doen. Zij verkoopt de aapjes al jaren binnen het ziekenhuis.

Een kar volgeladen met knuffelaapjes. Jason en de vijfjarige Lindsey deelden samen de aapjes uit bij het Moeder- en Kindcentrum van Alrijne Ziekenhuis.