Ga op expeditie in Museum Volkenkunde. | Foto: Kirsten van Santen
Ga op expeditie in Museum Volkenkunde. | Foto: Kirsten van Santen Foto: Kirsten van Santen

Volop activiteiten in Museum Volkenkunde

zomervakantie n In de zomerperiode, die nog duurt tot en met 2 september, is er veel te doen in Museum Volkenkunde. Vooral kinderen komen aan hun trekken deze zomervakantie. Hieronder een kort overzicht:

Reis door de Wereld

Ben jij nieuwsgierig en wil je graag leren van en over andere wereldburgers? Dan zit je deze zomer bij Museum Volkenkunde helemaal goed. In tachtig minuten maak je een mooie reis. Met een rugzak vol opdrachten ga je op pad en kom je alles te weten over verschillende landen en de mensen die er wonen. Natuurlijk kun je ook Superkrachten verdienen, met als beloning een stoere tattoo en toelating tot de Wereld Club. Misschien heb je daarna nog zin in een potje schaken met het levensgrote schaakspel!

Tot en met 2 september dagelijks | reguliere museumentree

Maak je eigen vlieger

Als het feest is, zie je op sommige plekken in de wereld vliegers in allerlei vormen en kleuren. Maar vliegers worden ook wel gebruikt om boodschappen over te brengen. Kom jij ook een mooie vlieger maken?

Elke zondag in de zomervakantie | 11.30 tot 13.30 uur | extra eigen bijdrage 2 euro p.p. | betalen aan de kassa

Dans je sterk

Overal op de wereld wordt gedanst. Elke cultuur kent zijn eigen traditionele dansen, maar er is ook veel uitwisseling waardoor dansstijlen zich vermengen. Tijdens de zomermaanden kun je kennis maken met verschillende dansstijlen. Welke stijl past bij jou? Dans mee en verdien een Superkracht tattoo!

Elke zondag in de zomervakantie | 14.00 tot 14.45 uur | extra eigen bijdrage 2 euro p.p. | betalen aan de kassa

World Press Photo Exibition

Kom naar de nieuwste editie van de wereldberoemde internationale persfototentoonstelling. Het museum toont ruim 160 winnende persfoto's van 42 persfotografen uit 22 landen. De categorieën zijn: sport, mensen, natuur, lange termijn projecten, algemeen nieuws, milieu, actualiteit.

Dagelijks tot en met 25 augustus | reguliere museumentree

Museum Volkenkunde is gevestigd aan de Steenstraat 1 in Leiden. Let op: in de zomerperiode is het museum zeven dagen per week geopend. Kijk voor meer informatie op de website www.museumvolkenkunde.nl.


Sail Leiden laat de stad van zijn waterkant zien

evenement n Sail Leiden verandert de stad op 27, 28 en 29 juli in een drijvend openluchtmuseum. Tussen de poorten liggen er dan zo'n tweehonderd historische bedrijfsvaartuigen en op en aan het water bruist het van de activiteiten.

Via de Blauwe Meander loop je langs de schepen en een stroom van activiteiten en verhalen. Voor jong en oud is er tijdens Sail Leiden wat te beleven. Je ervaart er wat water voor Leiden betekende en nog steeds betekent.

Leiden is een echte waterstad en dankt er zelfs zijn ontstaan aan. Weinig Nederlandse steden hebben ook zoveel water binnen hun grenzen. Tot ver in de twintigste eeuw was transport over water van grote economische betekenis. Bedrijfsvaartuigen die vroeger van levensbelang waren voor de stad komen nu naar Leiden. Een grote club van enthousiastelingen zet zich in voor het behoud van dit historisch varend erfgoed.

Tijdens Sail Leiden liggen de grachten en singels vol met varend erfgoed. Je kunt er genieten van het eerste Leidse stadsstrand of een Drijf In-waterbioscoop. Er zijn nautische markten en een groenteveiling vanaf het water. Je kunt luisteren naar maritieme muziek van groepen uit binnen- en buitenland. Er zijn markten en oude ambachten, er is kunst te zien en een scheepbouwer bouwt er een authentieke boeier. En natuurlijk kun je genieten van een hapje en een drankje. Wil je de rest van de stad verkennen: stap dan in één van de boten van de Leidse rederijen.

Goed om te weten

Houd er rekening mee dat de binnenstad van Leiden op deze dagen erg druk is en daarom het beste is te bereiken met het openbaar vervoer. Ook varen er watertaxi's tussen de Historische Haven en het Ankerpark, de perfecte kans om de schepen vanaf het water te bewonderen. Op het Stationsplein staat een infoschip voor meer informatie. Meer informatie en het programma zijn ook te vinden op www.sail-leiden.nl.

foto Cees Meijer

De haven komt vol te liggen met historische boten. | Foto: Cees Meijer