Het startsein is net gegeven voor de lopers van de 6,3 en de 10 kilometer. | Foto: J.P. Kranenburg
Het startsein is net gegeven voor de lopers van de 6,3 en de 10 kilometer. | Foto: J.P. Kranenburg Foto:

Meer deelnemers dan ooit bij MidZomerLoop

hardlopen n Ruim 430 hardlopers kwamen vrijdagavond 6 juli aan de start voor de elfde editie van de Leiderdorpse MidZomerLoop en dat waren er veel meer dan ooit tevoren.

Voorheen bleef de teller altijd steken zo rond de 250 lopers. De uitgebreide promotiecampagne en de nieuwe website hebben volgens de organisatie zeker meegeholpen om meer mensen naar de startlijn tussen het RCL clubgebouw en sporthal De Bloemerd te trekken. Ook het weer werkte mee wat er toe bijdroeg dat er nog zo'n 130 last minute inschrijvingen waren.

Er werden drie parcoursrecords verbroken: op de Kidsloop van anderhalve kilometer finishte Nina van Haasteren in 7.35 en nam daarbij het in 2014 gevestigde record van 7.51 over van Esmee Creygthon. Bij de 6,3 kilometer was Nathalie Klassen de snelste dame in een tijd van 24.34. Hiermee nam zij het parcoursrecord van Mariska Brittijn over, dat op 25.51 stond. En op de 10 kilometer kwam winnares Liselotte van de Berg over de streep in 37.20 en verbeterde daarmee haar eigen record uit 2016 met bijna twee minuten.

Verder was Sergio Koeiman met 7.08 de snelste jongen op de Kidsrun, Danny van Dijk uit Katwijk was de snelste man op de 6,3 kilometer in 22.48 en Koen de Leeuw uit Waddinxveen werd de winnaar van de 10 kilometer.


Leiderdorpse jeugdschakers meten zich met Nederlandse top

Schaken n Op 30 juni en 1 juli werd in Kindcentrum de Brink in Leiderdorp een groot schaaktoernooi gehouden. 89 enthousiaste jeugdschakers van alle leeftijden speelden, afhankelijk van hun niveau, 11 kortere of 7 wat langere partijen. Tussendoor konden ze hun partijen analyseren met de sterke Leidse schaakmeesters Frank Erwich en Edwin van Haastert. Zij hadden voor iedere schaker wel een complimentje en een goed advies klaarliggen.

Eenzelfde formule was in het verleden jarenlang gebruikt door de Leidse Schaakbond, en dit heeft ongetwijfeld bijgedragen aan het grote aantal sterke schakers uit de regio Leiden. Omdat de regio ook nu veel enthousiaste jeugdschakers heeft, wordt sinds een aantal jaren weer jaarlijks een jeugdweekendtoernooi georganiseerd.
Deelnemers kwamen uit heel Nederland, van Groningen tot aan Zeeuws-Vlaanderen. Veel deelnemers behoren tot de Nederlandse top in hun leeftijdscategorie; sommigen gebruikten dit toernooi als voorbereiding voor de Europese Jeugdkampioenschappen. Maar ook van Schaakvereniging Leiderdorp en andere schaakclubs uit de regio deden veel spelers mee.
De schakers speelden in vier groepen. In groep D, de spelers met de minste ervaring, deed Rhys Arnold van Schaakvereniging Leiderdorp lang mee in de top. Opvallend was hoe geconcentreerd de veelal nog jonge kinderen in deze groep achter het schaakbord zaten.

In groep B, bestaande uit gevorderde jeugdschakers, een topprestatie van Thomas Kentstra van SV Leiderdorp. Hij toonde zich een ware overlevingskunstenaar en wist partijen waar hij slecht stond toch nog te winnen. Na een spannende strijd won Thomas deze groep met een half punt voorsprong op de nummers 2 t/m 4.

De A-groep bestond uit de top-jeugd. De meeste deelnemers in deze groep hebben al vaak aan het NK jeugdschaak in de verschillende leeftijdscategorieën meegedaan. Er werd hevig gestreden, en veel partijen werden in hevige tijdnood beslist omdat de spelers elke minuut van hun bedenktijd optimaal wilden benutten. Het toernooi werd gewonnen door voormalig Nederlands jeugdkampioen Jonas Hilwerda uit Groningen. Hij won 6 van zijn 7 partijen.

Alleen Leiderdorper Joël van der Werf slaagde erin remise tegen Jonas te spelen. Een ander mooi resultaat van Joël was de overwinning op het sterkste meisje in deze groep: Eline Roebers, nummer 7 van de wereld bij de meisjes t/m 12 jaar. Door deze resultaten werd Joël de sterkste speler uit de regio: hij eindigde te midden van de topspelers op een prachtige derde plaats.

Volle concentratie bij de jonge schakers. | Foto: PR