De dertig nieuwe natuurgidsen samen met Yuri Matteman van Naturalis en Astrid Bijster van IVN-Cursushuis. | Foto: Jan Hendrik Labots
De dertig nieuwe natuurgidsen samen met Yuri Matteman van Naturalis en Astrid Bijster van IVN-Cursushuis. | Foto: Jan Hendrik Labots Foto: Jan Hendrik Labots

Diploma voor dertig nieuwe IVN-natuurgidsen

uitreiking n Op 2 juli was het groot feest in het Wellantcollege in Oegstgeest. Afgestudeerde IVN-natuurgidsen uit de wijde regio, familieleden en docenten waren er bijeen voor de diploma-uitreiking van de natuurgidsenopleiding van IVN Leidse regio. (Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid).

Een belangrijke dag voor de vereniging: dertig eenthousiaste natuurgidsen erbij om nog meer mensen in de Leidse regio de natuur te laten ontdekken tijdens een IVN-wandeling, een natuurcursus, een natuurmiddag voor kinderen, of in een van de andere activiteiten die deze vereniging ontplooit.

Al het werk in het IVN is vrijwilligerswerk. De afdeling moet zichzelf blijven vernieuwen door elke vijf jaar een nieuwe opleiding voor natuurgids te organiseren. Willen mensen dat wel: hun vrije tijd geven om een natuurgidsenopleiding te volgen met als doel zelf ook actief te worden als natuurgids? Het bewijs is weer geleverd met de succesvolle afsluiting van alweer de tiende natuurgidsenopleiding die het IVN in haar 41-jarig bestaan in de Leidse regio heeft georganiseerd.

drijfveer

De deelnemers wisten het vol te houden omdat de opleiding heel praktisch is: veel samen buiten ontdekken, elkaar enthousiast maken, ervaring opdoen in de IVN-afdeling. En omdat er een gezamenlijke drijfveer is: de natuur heeft mensen nodig die voor haar op komen, maar mensen moeten daar oog voor leren krijgen. De IVN-natuurgids probeert mensen dichter bij de natuur te brengen en hen te leren inzien welke relaties er zijn tussen natuur, milieu en mensen. IVN-ers stellen zich dan ook actief op bij de bescherming van en advisering over de natuur in de Leidse regio.

Adoptieterrein

De nieuwe natuurgidsen komen uit de wijde omgeving. Ze zullen hun werk ook in de hele regio gaan uitvoeren, maar met name in de natuurgebieden die ze een jaar lang gevolgd hebben. In het kader van de opdracht 'Adoptieterrein' zijn er in kleine groepjes twaalf gebieden uitgeplozen met een prachtig eindverslag of website als afsluiting. Dit betreft in Leiden: park Merenwijk, het Plantsoen, de Strengen in de Merenwijk; in Leiderdorp de Munnikenpolder, in Oegstgeest de Klaas Hennepoelpolder; in Wassenaar Lentevreugd, de Hertenkamp en Meijendel-Zuid; in Noordwijk de Noordduinen; in Teylingen Huys te Warmont, in Lisse het Landgoed Keukenhof en in Voorschoten landgoed Duivenvoorde.

Veel natuurgidsen werken ook mee aan de activiteiten van Stichting Naar buiten!, zoals in de Naar buiten!-dagen voor scholen en de Leidse Hooidagen. De samenwerking op het gebied van natuur- en duurzaamheidseducatie in de Leidse regio krijgt steeds meer gestalte. Partners als Naturalis, Hortus botanicus, Leidse schooltuinen, het Bewaarde Land en IVN weten elkaar te vinden voor gezamenlijke activiteiten. Yuri Matteman, hoofd Educatieve ontwikkeling van Naturalis en initiatiefnemer van het Verwonderpaspoort sprak zijn waardering uit voor de inzet van IVN-natuurgidsen. Zo kunnen steeds meer mensen zich laten verwonderen en betrokken raken ij de natuur.

Nieuwe opleiding

Over drieënhalf jaar, in januari 2022, gaat er weer een Natuurgidsenopleiding van start in de Leidse regio. Wie vóór die tijd kennis wil maken met het IVN kan een (korte) seizoenscursus volgen: in september starten de Basiscursus Natuur, de Strandcursus, en de cursus Vogeltrek en wintervogels. Tussen 1 juli en 30 september zijn er 21 verschillende IVN-activiteiten. Meer informatie op www.ivn.nl/leiden.


Luisterserie Leiderdorpse schrijfster

Luisterboeken n Deze week heeft Storytel de luisterserie Latte Macchiato, geschreven door de Leiderdorpse schrijfster Marlen Beek-Visser, gelanceerd. Marlen schreef deze zogenaamde Storytel Original exclusief voor Storytel, het 'Netflix voor luisterboeken'.

Latte Macchiato is een spannende dramaserie die zich deels in Leiden afspeelt en die via de Storytel-app te beluisteren is. Het is feitelijk een compleet boek, opgedeeld in tien afleveringen van een uur. Actrice Peggy Vrijens sprak de serie in.

Luisterboeken zijn al lang niet meer alleen bedoeld voor slechtzienden en blinden. Aanbieders als Storytel richten zich op de drukbezette mens, die weinig tijd heeft om te lezen en toch verhalen tot zich wil nemen. Met de app kan men naar boeken luisteren op het moment dat lezen niet mogelijk is, zoals tijdens het autorijden, wandelen en schoonmaken.

Derde thriller

Marlen werkt inmiddels aan haar derde thriller. Dit keer geen luisterserie, maar een 'papieren' boek. Volgens planning moet het boek in het eerste kwartaal van 2019 bij Uitgeverij Prometheus verschijnen.

Marlen Beek-Visser. | Foto: PR