Samen sjoelen, een mooie manier om het ijs te breken. | Foto: C. v.d. Laan
Samen sjoelen, een mooie manier om het ijs te breken. | Foto: C. v.d. Laan Foto:

Kennismaken bij de sjoelbak

kleurrijk n Een tafel vol exotische en Nederlandse gerechten, een hoek met typisch Hollandse spelletjes, multiculturele muziek en enkele tientallen 'oude' en nieuwe Leiderdorper met trek in een gesprek en een lekkere maaltijd. Ziedaar de ingrediƫnten die de bijeenkomst van Kleurrijk Leiderdorp op vrijdag 29 juni in de Scheppingskerk tot een succes maakten. Het prachtige weer buiten was er ongetwijfeld de schuld aan dat het iets rustiger bleef dan de eerste editie van Kleurrijk Leiderdorp, afgelopen najaar, maar het was er niet minder gezellig om. Vooral de sjoelbak zorgde voor veel gezamenlijke pret.

Kleurrijk Leiderdorp wordt georganiseerd door Vluchtingenwerk. Doel van de bijeenkomsten is om statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) op een ontspannen wijze in contact te brengen met dorpsgenoten. In de hoop dat dit eerste contact wordt gevolgd door meerdere ontmoetingen zodat de nieuwe Leiderdorpers makkelijker hun draai vinden in hun nieuwe land en gemeente.


Kees van der Burg erevoorzitter RCL

ONDERSCHEIDING n "Verrast, blij en trots" is Kees van der Burg. De onlangs teruggetreden voorzitter van RCL werd tijdens de vorige week gehouden algemene ledenvergadering onder groot applaus benoemd tot erevoorzitter van de Leiderdorpse voetbalvereniging. Dick van der Bijl werd dezelfde avond tot nieuwe voorzitter van de club gekozen.

Door Frans Brocken

Het gebeurt niet vaak dat RCL een erevoorzitter benoemd. De laatste was de in 1970 afgetreden en vijf jaar later overleden dominee Johann Peter Honnef. De prestaties van Van der Burg liegen er dan ook niet om. Hij heeft de club beter achtergelaten dan toen hij hem aantrof toen hij aantrad in 2014. Een modern sportcomplex is gerealiseerd en er is extra aandacht besteedt aan de normen en waarden in de club.

Zijn voorzitterschap was veelbewogen. De in 2014 uitgebrachte sportnota bevatte onheilspellend nieuws voor de Leiderdorpse sportclubs. De aangekondigde bezuinigingen gingen de krachten van de clubs te boven, zoveel was wel duidelijk. Het verkrijgen van gemeentelijke steun voor de bouw van een nieuw onderkomen was geen eenvoudige zaak. Met het aantreden van Olaf McDaniel als sportwethouder, kwamen de onderhandelingen in een stroomversnelling. De bezuinigingen werden geschrapt. Het multifunctionele gebruik van het complex, Fysiotherapiepraktijk Ommedijk en de buitenschoolse opvang van FloreoKids hebben er ook ruimtes, gaf voor de gemeenteraad de doorslag een garantie voor de hypothecaire geldlening te verstrekken. Bovendien kreeg RCL twee extra kunstgrasvelden.

RCL blijft de komende jaren nog van de kwaliteiten van Van der Burg profiteren. "Ik ben en blijf RCL'er en blijf voorzitter van de commissie Normen en Waarden. Wees heel zuinig op onze club en het geweldige clubgebouw", gaf hij de leden mee.