Giselle Joosten en Hélène Kok beelden uit dat ook de kunst in Leiderdorp aandacht en voeding nodig heeft om tot bloei komen. De rok die Kok draagt is op 5 mei door Leiderdorpse burgers volgeschreven met wensen voor kunst en cultuur in het dorp.
Giselle Joosten en Hélène Kok beelden uit dat ook de kunst in Leiderdorp aandacht en voeding nodig heeft om tot bloei komen. De rok die Kok draagt is op 5 mei door Leiderdorpse burgers volgeschreven met wensen voor kunst en cultuur in het dorp. Foto:

Dansend pleidooi in raadszaal voor meer geld voor kunst en cultuur

Poltiek n Er moet in de gemeentelijke begroting een aparte pot geld opgenomen worden voor kunst en cultuur. Daarvoor pleiten de Leiderdorpse 'Makers van Cultuur', waarin jeugdtheaterschool Theaterplaats, Stichting Muziekonderwijs Leiderdorp (MOL), balletstudio Giselle en theatercollectief Fields of Wonder verenigd zijn.

Tekst en foto: Corrie van der Laan

Hélène Kok van Theaterplaats hield maandagavond een bezielend betoog voor de Leiderdorpse politiek waarin ze uiteenzette hoe belangrijk muziek, toneel, theater en dans zijn voor de ontwikkeling, creativiteit en het welbevinden van alle Leiderdorpers. Giselle Joosten van de gelijknamige balletstudio benadrukte dat de cultuursector van nog veel grotere betekenis voor de gemeente kan worden door nog meer samen te werken met de sectoren gezondheid, welzijn en onderwijs. Waarbij je kan denken aan bijvoorbeeld danslessen voor speciale doelgroepen als mensen met een fysieke beperking of kinderen met overgewicht. Maar dat is allemaal niet mogelijk als kunst & cultuur financieel gezien een ondergeschoven kindje blijft in Leiderdorp.

Joosten en Kok zetten hun woorden kracht bij met een kleine voorstelling, waarbij Joosten een plant danste die pas ontluikt met wat water en aandacht. Oftewel: geef de cultuursector het geld dat nodig is om echt tot bloei te komen.

De boodschap kwam duidelijk over bij de Leiderdorpse politici. Geert Schipaanboord (ChristenUnie-SGP) gaf aan dat het goed zou zijn de Cultuurnota 2016-2019, die zoals hij zei "is geschreven in een krappe tijd", nog eens te bekijken. VVD-burgerraadslid Frank van Noort vroeg het college om in gesprek te gaan met de cultuursector en te komen met een nieuwe beleidsnota.


'Ook nieuwe welzijnsorganisatie kan niet zonder vrijwilligers'

Door: Corrie van der Laan

Politiek n Wethouder Angelique Beekhuizen (LPL) van welzijn is ervan overtuigd dat de gemeente Leiderdorp op de goede weg is met de aanbesteding van het welzijnswerk. "Alle vormen van welzijn die we nu hebben, komen terug in de nieuwe organisatie", verzekerde ze maandag tijdens een vergadering van het Politiek Forum. En dat niet alleen: door in te zetten op één welzijnsorganisatie voor iedereen van 0 tot 100+ jaar zou er niemand in Leiderdorp meer buiten de boot moeten vallen.

De angst dat er straks geen plek meer is voor de vrijwilligers van huidige welzijnsorganisaties als Pluspunt en het SCw, deelt ze niet. "Vrijwilligers zijn heel belangrijk; de nieuwe organisatie kan de opdracht niet uitvoeren zonder vrijwilligers", zei ze stellig. "En we hebben er alle vertrouwen in dat de huidige organisaties zich zullen inzetten om hun vrijwilligers in de nieuwe situatie een plekje te geven." De gunning van de opdracht staat gepland voor 8 augustus. "Daarna zullen we uitgebreid communiceren over wat er precies gaat gebeuren en wat er gaat veranderen", beloofde Beekhuizen.

De aanbesteding van het welzijnswerk heeft de laatste weken veel onrust gewekt in Leiderdorp. Vooral nu duidelijk is geworden dat Pluspunt, het Sociaal Cultureel werk en een aantal andere organisaties straks niet in de huidige vorm zullen voortbestaan. Voor de fractie van de ChristenUnie-SGP in de gemeenteraad was dat reden voor te stellen om de aanbesteding te stoppen en in plaats daarvan te gaan voor een nauwe en niet-vrijblijvende samenwerking tussen de bestaande welzijnsorganisaties.

Fractievoorzitter Geert Schipaanboord kreeg maandag echter geen bijval van de andere fracties. GroenLinks-raadslid Jeannette Hofman wees erop dat de aanbesteding het logische gevolg is van een al jaren bestaande en breed gevoelde behoefte aan een andere aanpak van het welzijnswerk. "Verandering doet pijn en verandering is moeilijk. Maar dit is het verkeerde moment om deze trein nog stop te zetten."


Protestantse Gemeente op de bres voor huidige aanbieders welzijnswerk

handtekeningen n Zondag na de gezamenlijke viering in de Dorpskerk, zetten zo'n tweehonderd leden van de Protestantse Gemeente Leiderdorp hun handtekening ter ondersteuning van de huidige welzijnsorganisaties. De kerkenraad bezorgde de uitingen van het tegengeluid maandag bij de gemeente.

De gemeente moet de nieuwe aanbieder van welzijnswerk verplichten om de huidige welzijnsorganisaties als Pluspunt en het Sociaal Cultureel werk in hun geheel een plaats te geven in de nieuwe organisatie, vindt de kerkgemeenschap. Verder wordt in de aanbiedingsbrief bij de handtekeningen gepleit voor een ruimte transitieperiode, veel aandacht voor de vrijwilligers van de huidige welzijnsorganisaties en een open en transparante communicatie naar alle betrokkenen.