Afbeelding
Foto: PR

Lezen

Honden kunnen erg behulpzaam zijn. En dan gaat het niet alleen maar om het ophalen van de op de deurmat geplofte krant of het naar het baasje brengen van sloffen of slippers. Het beeld dat standaard op oude plaatjes wordt afgebeeld.

Honden kunnen zich echter aanzienlijk nuttiger maken dan dat. Uiteraard als trouwe en onmisbare begeleider van blinden en slechtzienden. Als slimme speurhond bij de politie of bij reddings- en opsporingsdiensten, of simpelweg als scherpe bewaker van huis en haard. Of soms ook in ziekenhuizen, waar ze kennelijk kunnen ruiken of een bepaalde ziekte al dan niet aanwezig is.

Kwispellezen

Maar er is meer. Bijvoorbeeld in Tilburg. Daar is het in de plaatselijke bibliotheek regelmatig een beestenbende. In de positieve zin van het woord, hoor, met in de bibliotheek aanwezige honden. En die zijn daar niet voor niets. Want wat blijkt? Kinderen met uiteenlopende grote leesproblemen zijn er serieus mee geholpen! Internationaal onderzoek wees er al op en de Brabantse ervaring bevestigt het: kinderen met leesproblemen boeken vooruitgang als zij een hond als toehoorder hebben. Kwispellezen, heet het, voorlezen aan de hond. En van dat kwispellezen aan een hulphond schiet een kind blijkbaar meer op dan van voorlezen aan een volwassene, of aan een ander kind, of aan een knuffel. Kennelijk haalt de hond het beste in het kind naar boven. Tja, zo'n hond is dan ook de ideale luisteraar: wel volle aandacht, geen hinderlijk commentaar.

We hadden al de waakhond, de hulphond, de therapiehond. We maken nu mooi het kwartet vol met de laatste fraaie variant: de kwispelleeshond. Wie nu nog durft te beweren dat honden nergens goed voor zijn…

Zie ook Facebook Platform Hondenweer – HVL

Afbeelding