Open brief aan vrijwilligers, ouders en bezoekers van SCw en Dwars

U hebt in de krant en op sociale media kunnen lezen dat stichting Pluspunt voor welzijn en dienstverlening begin volgend jaar ophoudt te bestaan. U vraagt zich natuurlijk af of dit ook voor SCw geldt. Het antwoord is eenvoudig: Ja dat is zo. De gemeente heeft namelijk per 1 januari 2019 de subsidie opgezegd en is een aanbesteding gestart. Dat betekent voor ons dat er dan geen geld meer is om personeel te betalen en activiteiten uit te voeren.

Wij vinden het erg belangrijk dat het jongerenwerk in Leiderdorp ook via de nieuwe organisatie doorgaat. Wij willen deze overgang dan ook zo goed mogelijk laten verlopen, met behoud van lokale netwerken en activiteiten en met de inzet van onze vrijwilligers en professionals. Wij gaan ervan uit dat de nieuwe aanbieder en de gemeente onze kennis en ervaring willen gebruiken en blijven daarom sturen op samenwerking en/of overname.

Hoe is het zover gekomen?

De gemeente heeft besloten alle welzijn onder te brengen bij één aanbieder. Daarom is de subsidie opgezegd van 19 bedrijven, waaronder o.a. Pluspunt, IDOE, EVA en SCw. Om de nieuwe opdrachtgever te bepalen is een Europese aanbesteding uitgeschreven. SCw heeft besloten niet aan de aanbesteding mee te doen, omdat we ons kansloos achten tegenover grote landelijke organisaties. Onze hoop was om als onderaannemer mee te doen. Helaas zijn we niet gevraagd om aan een coalitie mee te doen. Er is een kleine kans dat dit later alsnog gebeurt.

En nu?

Zodra de nieuwe aanbieder in juli de opdracht krijgt zal hij zijn plannen gaan voorbereiden met het doel op 1 januari 2019 aan de slag te gaan. Of en op welke manier SCw, het jongerenwerk en de jongerenwerkers en de vrijwilligers daar deel van uitmaken is nu nog onzeker. We gaan uiteraard met de nieuwe aanbieder het gesprek aan om de werkzaamheden ook in 2019 voort te zetten. Er blijft dus nogal wat onzekerheid voor deelnemers, bezoekers, ouders en vrijwilligers. Die onzekerheid is voor de medewerkers van SCw nog groter, omdat het naast het werk voor Leiderdorp ook gaat om de baan en het inkomen van ons personeel en hun families. Maar wij laten ons niet leiden door die onzekerheid.

Blijven werken aan jongerenwerk

Wij, personeel en bestuur van SCw, blijven uitgaan van onze kracht. Dat is het jongerenwerk in Leiderdorp zo goed mogelijk uitvoeren. Daarbij werken we aan meerdere scenario's en houden we de belangen van iedereen in het oog.

Indien u naar aanleiding van deze brief vragen heeft, kunt u contact opnemen met ondergetekende.

Namens het bestuur en personeel,

John Peters, directeur

Aanbesteding Welzijnswerk geen stap vóóruit maar een stap terug

Al geruime tijd volg ik de ontwikkelingen rond de gemeentelijke plannen met het welzijnswerk in Leiderdorp. In de allereerste plaats vind ik het een slechte zaak om organisaties zò voor het blok te zetten door de subsidie botweg stop te zetten, zoals het gemeentebestuur dat nu dreigt te doen.

'Aanbesteding', alsof men een bot in een hondenren gooit en afwacht hoe de strijd zal worden beslecht. En het gemeentebestuur wacht af waar het elzijnswerk zelf mee komt. Het ontbreken van sturing, het ontbreken aan eigen inhoudelijk beleid, vind ik kwalijk. De rekening wordt dan ook nu al gepresenteerd: het Pluspunt moet zichzelf noodgedwongen opheffen.

Kent het gemeentebestuur de geschiedenis van het Pluspunt nog wel of is er sprake van het ontbreken van ieder historisch besef? De voorloper van het Pluspunt, het Gecoördineerd Ouderenwerk, ging nota bene op verzoek van provincie èn gemeente in 1985 van start. En de bedoeling daarvan? Het tegengaan van versnippering in welzijnsland!
Door de inzet van veel organisaties en vele vrijwilligers is er een samenwerking gekomen van de vele, kleine vrijwilligersorganisaties. Over het tegengaan van versnippering gesproken!
Al deze organisaties stroomden uiteindelijk het Pluspunt binnen, veelal met behoud van eigen identiteit. Uit deze stroom werd een stuk gezamenlijk werk in Leiderdorp op de kaart gezet waar men diep respect voor mag hebben, een stuk werk waar veel
ouderen voor hun maatschappelijk functioneren en doorbreken van eenzaamheid van afhankelijk zijn.

Het Pluspunt is in Leiderdorp een begrip geworden ook voor niet ouderen. Wil het gemeentebestuur nou werkelijk dat deze vorm van (samen)werken op de tocht komt te staan? Wil het gemeentebestuur echt terug naar een situatie van vóór 1985?
Ik ben blij dat er veel protest tegen wordt aangetekend en ik sluit me daar graag bij aan. Gemeentebestuur, keer op uw schreden terug en doe dit voordat Leiderdorp terug wordt geplaatst in de tijd. We moeten vóóruit i.p.v. achteruit!

Egberdien Keesenberg-Borger, een 'werker van het eerste uur'