Het informatiepaneel bij knooppunt 18, voor de entree van park De Houtkamp aan de Van Diepenigenlaan in Leiderdorp.
Het informatiepaneel bij knooppunt 18, voor de entree van park De Houtkamp aan de Van Diepenigenlaan in Leiderdorp. Foto: Corrie van der Laan

Weinig bijval voor autovrije Spanjaardsbrug

verkeer n Een autovrije Spanjaardsbrug krijgt in Leiderdorp de handen niet op elkaar. Van de bijna vierhonderd mensen die een online enquête hebben ingevuld, was ruim tweederde (69 procent) tegen afsluiting van de brug voor gemotoriseerd verkeer.

Door: Corrie van der Laan

De gemeente Leiderdorp had de enquête uitgeschreven omdat Leiden van plan is de brug op de grens van Leiden en Leiderdorp alleen nog open te stellen voor voetgangers, fietsers, de bus en noodverkeer. Leiderdorp moet haar standpunt hierover kenbaar maken en raadpleegde daarom de bewoners van de wijken het dichts bij de brug: Zijlkwartier, Vogelwijk, Ouderenzorg en Baanderij.

Opvallend is dat de mening over afsluiting het meest positief is in het Zijlkwartier, de wijk die het dichts bij de brug ligt. Hier vindt bijna de helft (48 procent) van de 123 respondenten het een goed idee de brug dicht te gooien voor autoverkeer. In de Vogelwijk en de wijk Ouderzorg hebben bij elkaar 74 mensen de enquête ingevuld en van hen was slechts 31 procent voor afsluiting. Van de 13 ondernemers van de Baanderij die hebben gereageerd, vindt ruim driekwart dat de brug open moet blijven voor auto's. Uit de rest van Leiderdorp hebben nog eens 82 mensen de enquête ingevuld en van hen was zelfs 89 procent tegen afsluiting.

Tegenstanders van afsluiting geven als redenen onder meer dat Leiderdorp nu al te weinig ontsluitingsroutes heeft en dat afsluiting van de brug kan leiden tot meer sluitperkeer over de Laan van Ouderzorg en de Vronkenlaan. Voorstanders wijzen op de verbetering van de leefbaarheid in de wijken en de vergroting van de veiligheid.

De cijfers werden dinsdagavond 26 juni bekend gemaakt tijdens een informatieavond in het gemeentehuis. Die avond is meteen een klankbordgroep van bewoners samengesteld.

Kentekenonderzoek

Leiderdorp gaat tussen 10 en 23 september ook nog een kentekenonderzoek uitvoeren om helder te krijgen hoeveel auto's dagelijks over de brug rijden, waar ze vandaan komen en hoeveel daarvan doorgaand verkeer is en hoeveel bestemmingsverkeer. Daarvoor worden op negen plekken camera's opgehangen.

groot onderhoud

Overigens kan in oktober dit jaar alvast ervaren worden hoe het is als er geen auto's over de Spanjaardsbrug mogen: van half oktober tot eind november wordt de brug afgesloten in verband met groot onderhoud. Voor fietsers en voetgangers komt er dan een noodbrug, autoverkeer moet omrijden.


Wandelroutenetwerk officieel geopend

VERVOLG VAN VOORPAGINA

Vorig voorjaar is onder leiding van Roderwjk Ingenieursbureau het werk gestart om dat gat te dichten. In totaal kwamen er in Leiden en Leiderdorp 100 kilometer aan wandelroutes. Deels waren dat bestaande routes die met elkaar verbonden werden, deels nieuwe.

Bij de officiële opening afgelopen donderdag waren afgevaardigden van de provincie Zuid-Holland en de gemeentes Leiderdorp en Leiden aanwezig. Daarnaast had Fields of Wonder in samenwerking met Stichting Pluspunt bewoners uit Leiderdorp uitgenodigd om mee te gaan wandelen. Waarmee tegelijkertijd ook het programma van Zomeractiviteiten Leiderdorp van start ging.

De groep van zo'n zestig personen, waaronder de Leiderdorpse wethouder Jeff Gardeniers en de Leidse wethouder Martine Leewis, werden tijdens de wandeling verrast op wonderlijke theateracts, poëzie en dansperformances. De leerlingen van de Leiderdorpse jeugdtheaterschool Theaterplaats brachten een scene uit de Kinderkaravaan. Stadsdichter van Leiden Marianne van Velzen sloot het geheel af met gedichten.

Natuurlijk kan iedereen nu de wandelroutes gaan lopen.