Mogelijk schadeclaims ondernemers vanwege afsluiting Stierenbrug

omzetverlies n In de namiddag van vrijdag 22 juni was het leed geleden. Het autoverkeer kon weer over de Stierenbrug Leiderdorp in en ook het kruispunt Acacialaan-Persant Snoepweg–Van der Valk Boumanweg ging weer open. Maar wat de Leiderdorpse Ondernemersvereniging (LOV) betreft is de kous daarmee niet af. De detailhandelclusters binnen de LOV overwegen schadeclaims tegen de gemeente in te dienen vanwege gederfde inkomsten.

Door: Frans Brocken

Sinds 7 mei werd gewerkt aan de kruising. Het versleten wegdek werd vervangen. Fietsers konden de hele periode gewoon doorrijden maar voor auto's gold een aantal afsluitingen. Gedurende de hele periode konden auto's niet vanaf Leiden over de Stierenburg Leiderdorp in en het kruispunt ging in gedeelten dicht.

Voor inwoners van Leiderdorp was dat erg lastig en het regende dan ook klachten. Maar de slechte bereikbaarheid had ook tot gevolg, dat veel van de doorgaans trouwe bezoekers uit de regio de winkels in Leiderdorp links lieten liggen.

Het was inderdaad ten tijde van de afsluiting merkbaar rustiger in veel Leiderdorpse winkels. Mike van der Heijden, filiaalhouder van de modezaak Schulte in Winkelhof beaamt dat. "De afsluiting heeft ons flink wat klanten gekost en daarmee behoorlijk wat geld", stelt hij. John Filippo, voorzitter van de ondernemersvereniging Winkelhof, zag het afnemende bezoekersaantal met lede ogen aan. "En niet alleen Winkelhof had er last van", weet hij, waarmee hij doelt op winkelcentra Santhorst en Oranjegalerij, meubelboulevard Wooon en bedrijventerrein De Baanderij.

Tijdens de op 19 juni gehouden algemene ledenvergadering van de LOV bleek hoe ernstig de gevolgen van de afsluiting voor deze clusters waren. Een schatting leert dat rekening moet worden gehouden met een omzetdaling van gemiddeld tien procent. Volgens LOV-voorzitter Didos van Dam is dit niet alleen te wijten aan de fysieke afsluiting zelf, maar ook aan de slechte communicatie van de kant van de gemeente.

Lees verder op pagina 5