Afbeelding
Foto: PR

Ook oudere Leiderdorpers willen gezien, erkend en geaccepteerd worden!

Op verzoek van de gemeente hebben jonge onderzoekers van Studio Moio een Manifest van Waarden geformuleerd dat Leiderdorpers aan elkaar wil verbinden. Dat manifest werd op 13 juni tijdens een schaars bezochte bijeenkomst in de Houtkamp aan de 'wethouder van geluk' Angelique Beekhuizen gepresenteerd. Diezelfde wethouder is ervoor verantwoordelijk, dat de welzijnsorganisatie voor ouderen Pluspunt zichzelf moet opheffen. Daarmee komen personeel en 150 medewerkers tussen wal en schip te hangen en breekt voor veel kwetsbare ouderen een onzekere periode aan. Hoe valt dat mooie manifest te rijmen met de aantasting van het ouderenwerk?

Een veel grotere welzijnsorganisatie van buiten Leiderdorp moet het werk van zowel Pluspunt als het Sociaal Cultureel Werk overnemen. Wat is daarvan de zin? Is dit voorsorteren op een fusie met Leiden? Je zou het bijna denken. Is de gemeente zo goedkoper uit? Waarschijnlijk wel, want twee directeuren zullen worden vervangen door een manager, die beide werksoorten maar aan elkaar moet zien te knopen. Duidelijk is, dat jongeren- en ouderenwerk sterk van elkaar verschillen. Daarom bestaan SCW en Pluspunt dan ook al lang naast elkaar. Ambtenaren van de gemeente echter hebben nu eindelijk hun zin: er komt één welzijnsorganisatie. En hun politieke baas wethouder Beekhuizen vindt het prachtig: een aanbesteding zal de oplossing brengen!

Maar is dat wel zo? Volgens het neoliberalisme biedt marktwerking de oplossing van nagenoeg alle maatschappelijke problemen. In de praktijk heeft dit echter landelijk tot grote brokken geleid. Kijk maar naar de zorg en de huishoudelijke hulp. De korte termijn geeft de doorslag: gemeenten zijn dan goedkoper uit, maar de publieke taken raken in het gedrang door onderbetaling en ontslag van grote groepen medewerkers. In het klein dreigt dat nu in Leiderdorp te gebeuren zonder dat daar overigens financiële argumenten voor worden gehanteerd. Dat kan ook niet want als ik het goed heb begrepen bulkt de gemeente momenteel van het geld. Een puur politieke beslissing leidt dus tot afbraak van goed functionerend welzijnswerk voor juist de meest kwetsbare (en groeiende!) groep ouderen. Dat zal hun 'geluksniveau' zeker niet verhogen.

Wim Laman, Oud-wethouder (CDA)

Wees heel zuinig op Pluspunt

Tot onze schrik lazen wij het bericht over het opheffen van Pluspunt. Gedurende een aantal jaren hebben wij vanuit de Rotary aan Pluspunt een kleine bijdrage kunnen leveren door ondersteuning van het zomerprogramma "Broodje Cultuur". Zo hebben wij Pluspunt leren kennen en waarderen als een bijzonder goed geleide en efficiënte vrijwilligersorganisatie. Heel veel deelnemers, heel veel vrijwilligers, en dat allemaal 'low profile' en dat tegen minimale kosten. De plaats van Pluspunt in Leiderdorp is naar onze mening uiterst belangrijk. Leiderdorp heeft veel ouderen, en het aanbod van Pluspunt is hen op het lijf geschreven. Ze kennen het en vertrouwen het. Onze oproep is dan ook om heel zuinig te zijn op Pluspunt, ouderen zijn gehecht aan een bestaande situatie, dat geldt zowel voor de (ook vaak oudere) vrijwilligers als voor de doelgroep.

Nadat tientallen jaren zowel bij bedrijven als overheid het credo was fuseren en groeien, zijn de risico's daarvan toch inmiddels genoegzaam bekend. Vaak zijn de voordelen veel kleiner dan verwacht, en de kosten zijn vrijwel altijd hoger. In het concrete geval vrezen wij verlies aan overzichtelijkheid en verlies motivatie bij de vrijwilligers. En wij betwijfelen of de doelgroep weer bereikbaar wordt indien Pluspunt zou worden opgeheven. Ons welgemeende advies aan bestuurders en gemeenteraad: wees zuinig op iets dat zo goed functioneert als Pluspunt.

Henk Huizer en Gelske Molenaar


Hollandse Nieuwe in café de Koning

Het is de tijd van de haringparty's. Woensdagavond 20 juni genoten de gasten van café De Koning in de Leiderdorpse Koningstraat van de Hollandse Nieuwe. Want die is weer prima dit jaar. Op de foto wordt de schaal haringen vastgehouden door café-eigenaar Dick van der Kwaak (links) en Bertus Bos van de Spakenburgse Visspecialist die zorgde voor de catering.