Mirjam Muller en Olaf Vos bij de entree van Pluspunt.
Mirjam Muller en Olaf Vos bij de entree van Pluspunt. Foto:

Stichting Pluspunt stopt met pijn in het hart

n 'We hadden graag meegedaan als onderaannemer voor nieuwe welzijnspartner'

interview n Stichting Pluspunt voor welzijn en dienstverlening, de organisatie die in Leiderdorp al dertig jaar het ouderenwerk verzorgt, houdt begin volgend jaar noodgedwongen op met bestaan. Het bestuur heeft daartoe moeten besluiten omdat de subsidiekraan per 1 januari 2019 dicht gaat en het niet gelukt is een rol te spelen in de aanbesteding voor het Leiderdorpse welzijnswerk. Directeur Mirjam Muller en bestuurslid Olaf Vos van Pluspunt vinden het belangrijk dit besluit nader toe te lichten.

Tekst en foto: Corrie van der Laan

Het Leiderdorpse gemeentebestuur wil per 1 januari 2019 het welzijnswerk en het maatschappelijk werk in Leiderdorp voor een groot deel onderbrengen bij één partij – die overigens zou kunnen bestaan uit een coalitie van organisaties. Doel is een einde te maken aan de huidige versnippering en te voorkomen dat mensen tussen wal en schip vallen. Dat streven naar één welzijnsorganisatie in Leiderdorp, waar iedereen tussen 0 en 100 jaar terecht kan, is absoluut een uitstekend idee, vinden Muller en Vos. "Maar gooi onderweg daar naartoe niet alles weg wat je hebt", waarschuwen ze.

De twee zijn bang dat het bestaande welzijnswerk in Leiderdorp ernstige averij oploopt als per 1 januari 2019 een nieuwe organisatie het over gaat nemen. De gemeente heeft afgelopen voorjaar een aanbesteding uitgeschreven en kiest in augustus de partij aan wie de opdracht gegund wordt.

In de aanbesteding wordt duidelijk aangegeven wát de gemeente wil bereiken met het welzijnswerk maar hóe dat gebeurt wordt aan de uitvoerder overgelaten. Er wordt ook niet op aangedrongen dat de nieuwe organisatie bestaande welzijnsorganisaties als Pluspunt en het Sociaal Cultureel werk (dat zich richt op kinderen en jongeren) inclusief alle vrijwilligers straks geheel of gedeeltelijk overneemt.

En daar zit hem nou net de kneep, wat Pluspunt betreft. "Wij zijn als organisatie te klein om in te schrijven maar hadden graag als onderaannemer meegedaan", licht Vos toe. "Wij zagen onszelf als een aantrekkelijke partner voor de nieuwe partij, gezien onze expertise, onze contacten, onze vele vrijwilligers en vooral het vertrouwen dat we hebben opgebouwd." Maar geen van de partijen die zich hebben ingeschreven wilde op die manier met Pluspunt in zee. "Een aantal van de inschrijvers met wie we hebben gesproken gaf aan de indruk te hebben dat de gemeente niet positief staat tegenover tegenover Pluspunt. Tot onze verbazing, want dat beeld hebben we nooit gekregen in onze contacten met welzijnswethouder Angelique Beekhuizen", zegt Muller.

Geen keus

Begin deze maand moest het Pluspunt-bestuur concluderen dat er geen mogelijkheid was om mee te liften met de aanbesteding. "Dat liet ons geen andere keuze dan de focus te verleggen naar opheffing", aldus Muller. Een keuze met pijn in het hart. Want het is nu onduidelijk wat er gaat gebeuren met alle lopende activiteiten en projecten en de expertise van de medewerkers en vrijwilligers. "We zijn net gestart met een pilotproject Welzijn op Recept, dat we samen doen met het Sociaal Cultureel werk, huisartsenpraktijk Rijnland en Sportfondsen. Alle huisartsenparktijken en het CJG kunnen doorverwijzen. Daar hebben we 34.000 euro subsidie voor gekregen. Nu is de vraag hoe je kan borgen dat dit voorgang vindt als het een succes is", noemt Muller als voorbeeld. "Of neem alle clubs die Pluspunt organiseert voor ouderen", vult Vos aan. "Voor velen is dat heel belangrijk om nog dingen te kunnen ondernemen en andere mensen te ontmoeten."

Behalve Pluspunt zijn er nog achttien andere organisaties op gebied van welzijn en maatschappelijk werk die per 1 januari geen subsidie meer krijgen van de gemeente. Waaronder het Sociaal Cultureel werk, Stichting Kwadraad, Home-Start van Humanitas, Schuldhulpmaatje, EVA en Vluchtelingenwerk.

"Het is zo ontzettend jammer dat het college er niet voor heeft gekozen om al die partijen eerst de kans te geven om zelf de aanbestedingsopdracht te realiseren Als daar anderhalf tot twee jaar voor was uitgetrokken, was dat ongetwijfeld gelukt", aldus Muller.

Het Leiderdorpse college laat weten zich niet te herkennen in het beeld dat de gemeente niet positief zou staan tegenover Pluspunt, maar wil verder geen uitspraken doen zolang de aanbestedingsprocedure loopt.


ChristenUnie-SGP: Stop met aanbesteding welzijnswerk

VERVOLG VAN VOORPAGINA

Zijn partij maakt zich vooral zorgen over de gevolgen voor het werk van onder meer Pluspunt, SchuldhulpMaatje en het Sociaal Cultureel werk (SCw). Schipaanboord kondigt aan dat hij komt met een notitie, onder de titel 'Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald', waarin een alternatief voor de aanbesteding wordt gegeven. Dat komt er in een notendop op neer dat de gemeente een opdracht vaststelt voor meer samenwerking in het welzijnsdomein. Die opdracht moet leiden tot dwingende afspraken; als partijen zich daar niet aan houden wordt hun subsidie gekort of zelfs stopgezet.

De notitie wordt besproken in het gemeentehuis tijdens openbare vergaderingen van het Politiek Forum (maandagavond 2 juli) en de gemeenteraad (maandagavond 9 juli).