'Opheffing Pluspunt is een ramp voor kwetsbare ouderen'

zorgen n Marijke van Pernis en Peter van de Ven, respectievelijk oud-directeur en oud-voorzitter van Stichting Pluspunt, maken zich ernstig zorgen. Als Pluspunt in januari 2019 ophoudt te bestaan (zie het artikel 'Einde verhaal voor Pluspunt' op de voorpagina), is dat een ramp voor de doelgroep die uit veelal kwetsbare ouderen bestaat, stellen zij.

Door: Corrie van der Laan

Tot nu toe hebben beiden zich op de achtergrond gehouden. "We willen het huidige bestuur niet voor de voeten lopen", zegt Van de Ven. Maar nu vinden ze het tijd om hun zorgen te uiten.

Leiderdorp telt relatief veel senioren en dat worden er in de nabije toekomst nog veel meer want de gemeente vergrijst snel, geeft Van de Ven aan. "Pluspunt organiseert veel voor juist díe senioren die kwakkelen met hun gezondheid, vaak moeilijk ter been zijn, geen netwerk meer hebben en vereenzamen. Die mensen zijn bekend bij Pluspunt, ze worden bezocht door de vrijwilligers en betrokken bij activiteiten. Nu moet al dat werk overgenomen worden door een organisatie die z'n weg nog moet zoeken in Leiderdorp. Dat gaat heel lastig worden." Van Pernis vult aan: "Het is ook niet zo dat Pluspunt de lijsten met namen en adressen zomaar door kan geven aan de nieuwe organisatie; de huidige privacywetgeving staat dat niet toe. Dan moeten al die mensen eerst toestemming geven. Zie dat maar eens voor elkaar te krijgen met mensen die geen e-mail hebben en deels licht dementeren."

Voor de ouderen is het ook heel belastend als ze niet weten of hun vertrouwde activiteiten met de vertrouwde vrijwilligers straks nog doorgaan. Want het is ook nog maar de vraag of die vrijwilligers zich willen blijven inzetten onder een nieuwe organisatie, aldus Van Pernis ."De meest kwetsbare ouderen worden straks echt de dupe van dit gemeentelijke beleid", vreest ze.

"Pluspunt is een kleine professionele organisatie die met 150 vrijwilligers al vele jaren hoogwaardig ouderenwelzijn organiseert", zegt Van de Ven. "Bij vergelijking met zusterorganisaties in andere gemeenten kwam Pluspunt altijd prima uit de bus. Onbegrijpelijk dat dit nu zomaar overboord gegooid wordt."

---------------------------------------------------------------

Achtergrond

De gemeente Leiderdorp heeft besloten het lokale welzijnwerk onder te brengen in één overkoepelende organisatie. Idee is dat het werk efficiënter en effectiever gedaan kan worden als een eind gemaakt wordt aan de huidige versnippering waarbij meerdere organisaties actief zijn met ieder hun eigen doelgroep. Zo is Pluspunt er voor de ouderen, het Sociaal Cultureel werk voor kinderen en jongeren, het Sociaal Team Leiderdorp voor volwassen Leiderdorpers en EVA voor mantelzorgers.

Dit voorjaar is een aanbesteding uitgegaan. De inschrijving is 18 juni gesloten en in augustus wordt bekend welke organisatie de klus krijgt. Pluspunt had graag onder de paraplu van een grotere organisatie meegedaan in de aanbesteding, maar dat is dus niet gelukt.

-------------------------------------------------------------


Multicultureel feestje

kleurrijk n Op vrijdag 29 juni is er weer een bijeenkomst van Kleurrijk Leiderdorp in de Scheppingskerk. Het wordt een feestje waar huidige en nieuwe Leiderdorpers elkaar kunnen ontmoeten, lekker eten en Hollandsche spelletjes spelen onder het genot van multiculturele muziek. Wie affiniteit heeft met de doelgroep is welkom. Een lekkere bijdrage voor het buffet wordt op prijs gesteld. Aanmelden is niet verplicht maar wel prettig en kan via e-mail mvandenbrink@vwzhn.nl.