Afbeelding
Foto: Frans Brocken

Mmmm... nieuwe haring!

Tekst en foto: Frans Brocken

HARINGPARTY n Het gebied tussen de Dorpskerk en café-restaurant De Hollandsche Tuyn in de Leiderdorpse Hoofdstraat was vorige week woensdag geheel afgezet voor de allereerste haringparty van dit jaar in Leiderdorp. Haringmeester Jaap Hartevelt en zijn medewerkers maakten hier de Hollandse Nieuwe ter plekke gereed voor consumptie, de vele gasten van De Hollandsche Tuyn lieten ze even snel verdwijnen. Het verorberen van de zilte lekkernij is een kunst op zich. Het blijft een spannend gezicht hoe de liefhebbers uitgerekt het zeebanket in de keel laten glijden.

De vraag is intussen of de naam Hollandse Nieuwe nog wel de lading dekt. Volgens mensen die het kunnen weten wordt de haring die hier aan land wordt gebracht gevangen in de Deense, Noorse of Schotse wateren. Niemand die daar overigens een punt van maakte. Zeker gastvrouw Saskia van de Lugt niet.

Een haringparty als deze is niet mogelijk zonder de hulp van sponsoren, benadrukte zij. Al jaren kan de Hollandsche Tuyn haringparty rekenen op een trouw team van financiële helpers. Op onderstaande foto staan ze bij elkaar. V.l.n.r. Peter de Jong (Jumbo Supermarkt in Oegstgeest), Willem Bloemendaal (vastgoed), Roland Barendse (Barendse Loodgieters), Jaap van Ente van Gils (Euronet Autoruiten), Dick Dompeling (Zetacom), Saskia van Lugt, Ron Barendse, Joost Overdevest (Chalant ICT) en John Verhoogt (Randstad Elektrotechniek). Saskia gaf aan dat bierbrouwer Heineken niet in het rijtje mag ontbreken.