Burgemeester Driessen opent de bewonersmarkt. Naast haar op de fiets fietsmaatje Jan de Meij. | Foto: J.P. Kranenburg
Burgemeester Driessen opent de bewonersmarkt. Naast haar op de fiets fietsmaatje Jan de Meij. | Foto: J.P. Kranenburg Foto:

Informatie en speelplezier op bewonersmarkt

maatschappelijk n Met het rijden van een rondje met een fietsmaatje op de duofiets en het doorknippen van een lint opende burgemeester Laila Driessen woensdagmiddag 13 juni om half 2 de bewonersmarkt op parkeerterrein bij sporthal De Bloemerd.

Onder een stralende zon was hier een breed scala aan maatschappelijke en culturele Leiderdorpse organisaties aanwezig om informatie te geven aan belangstellenden. Bij de vrolijk gekleurde marktkramen bleef het vrij rustig, wat waarschijnlijk te maken had met het tijdstip; veel volwassen Leiderdorpers zijn woensdagmiddag aan het werk.

Een stuk drukker was het op het deel van het terrein waar het Sociaal Cultureel werk activiteiten organiseerde in het kader van de landelijke buitenspeeldag. Hier vermaakten in totaal zo'n tweehonderd kinderen zich op het springkussen, in de pannakooi en bij de knutseltafels (zie ook pagina 10).


Omwonenden Heelblaadjespad leren over het groen in hun buurt

n Rondwandeling met Wim Kanbier

natuur n Wim Kanbier, bekend als de 'vader van de Heemtuin', heeft zaterdagmiddag de omwonenden van het Heelblaadjespad een rondleiding gegeven door deze groene ader in de gemeente.

Het bosplantsoen maakt onderdeel uit van de ecologische verbindingszone tussen o.a. de Houtkamp en de Bloemerd. De enthousiaste groep bewoners leerde het verschil in uiterlijk tussen mannelijke en vrouwelijke brandnetels en zag onder meer vaderloze paardenbloemen, Indische aardbeiplantjes, look zonder look, robertskruid, heksenkruid, stinkende gouwe en fluitenkruid.

Op aandringen van bewoners heeft de gemeente in 2016 het bosplantsoen een extra impuls gegeven door het aanplanten van bloembollen en stinsenplanten. Er zijn lage hekwerken geplaatst om fietsers uit de begroeiing te houden. Verder is overmatige groei van brandnetels en kleefkruid aangepakt.

Bewoners zelf hebben Wim Kanbier gevraagd om het Heelblaadjespad nog beter op orde te krijgen. Hij adviseert de bewoners en de gemeente over de natuurlijke ontwikkeling van de kruidachtige onderbegroeiing. Kanbier spreekt liever van begroeiing dan van beplanting. Plantjes zet je op een afgebakende plek in de tuin. Begroeiing zoekt zijn eigen weg op de voedselrijke bosachtige grond van het Heelblaadjespad. Hij geeft verder aan dat het beter is om te zaaien dan om plantjes in de grond te zetten omdat je bij het planten de grond verstoort.

Het zal een aantal jaar duren voordat het Heelblaadjespad opgebouwd is. Een tweede Heemtuin hoeft het niet te worden, maar het is de bedoeling dat het een gebied wordt dat bijdraagt aan biodiversiteit met inheemse planten, struiken en kruiden.

Afgesproken wordt dat een aantal bewoners zich gaat bezighouden met inzaaien van nog andere kruiden. Verder zal Edwin Brussee, boomdeskundige uit Leiderdorp, in het najaar een bomenrondleiding geven.


Wim Kanbier (geheel rechts met rode jas) geeft uitleg over het groen. | Foto: PR