Wethouder Beekhuizen ondertekent het manifest | Foto: J.P. Kranenburg
Wethouder Beekhuizen ondertekent het manifest | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Manifest van Waarden om geluksniveau te verhogen

n Leiderdorpers willen gezien, gekend en geaccepteerd worden

onderzoek n Waar worden Leiderdorpers gelukkig van? Op verzoek van de gemeente hebben jongeren van Studio Moio daar de afgelopen maanden onderzoek naar gedaan. De conclusie is dat mensen gezien, gekend en geaccepteerd willen worden.

Door: Corrie van der Laan

De jonge onderzoekers hebben heel veel Leiderdorpers van alle leeftijden gesproken. Op grond van die gesprekken hebben ze een lijst van acht gouden regels, een 'Manifest van Waarden', opgesteld om Leiderdorp op punten te verbeteren en het goede te behouden. Wat weer moet leiden tot een verhoogd geluksniveau van de inwoners. Het manifest werd woensdag 13 juni in park De Houtkamp gepresenteerd in bijzijn van wethouder Angelique Beekhuizen van onder meer zorg en welzijn en wijk- en buurtgericht werken. Oftewel de 'wethouder van geluk', zoals projectmedewerker Dennis Vriend van Studio Moio haar noemde.

De presentatie van het Manifest van Waarden was ingebed in een feestelijk middag, het 'ManiFeest van Waarden', die toe doel had verbinding te brengen tussen de Leiderdorpers. Door samen bezig te zijn met sport, spel en kunst en vooral door onderling het gesprek aan te gaan. Hoewel de opkomst laag was, waren degen die aanwezig waren onder de indruk van de gedegen voorbereidingen. Er werden korte lezingen en workshops gegeven met onderwerpen als 'kickboksen vanuit je (rol)stoel', 'kunst die verbindt' en /hoe punniken je een rijk mens maakt'. In het gras stonden bordjes met ijsbrekers'. Bijvoorbeeld: 'Vraag iemand zijn unieke recept en kook dat voor diegene'.

Verhalenroute

Indrukwekkend was ook de 'verhalenroute' gemaakt met bordjes waarop echte verhalen van dorpsgenoten te lezen waren. Van de hoogbejaarde vrouw die weet hoe ze het goede uit het leven moet halen tot het 16-jarige meisje-met-de-grote-mond dat lijdt onder de pijn van aanrandingen waar ze niet over durft te praten. Van de autistische man die rust vind in het groene park tot de jonge vluchteling die zo graag geaccepteerd wil worden in Nederland.

Studio Moio heeft van die verhalen een boekje gemaakt, dat Vriend overhandigde aan wethouder Beekhuizen met de woorden: "Hopelijk maken we de onzichtbare Leiderdorpers zo gezien."

Het Manifest van Waarden:

Iedereen is van waarde

We staan actief voor elkaar

We maken kennis met het vreemde

Vrijheid komt met verantwoordelijkheid

We genieten van het groen

Gaan we de deur uit & doen

We ontmoeten samen nieuwe plekken

Zijn we mens & accepteren we onze beperkingen

Dennis Vriend van Studio Moio en wethouder Beekhuizen openen het ManiFeest van Waarden. | Foto: J.P. Kranenburg