Afbeelding
Foto:

Kees Wassenaar (VVD) bij zijn afscheid als wethouder:

'Regiogemeenten moeten over hun eigen schaduw heenstappen'

politiek n In deze raadsperiode wordt geen besluit genomen dat onherroepelijk leidt tot een fusie van Leiderdorp met de regiogemeenten. Dat is een keiharde afspraak in het coalitieakkoord van LPL, VVD en CDA. De drie partijen willen wel de huidige regionale samenwerking voortzetten. Bij zijn afscheid als wethouder, vorige week maandag, zette Kees Wassenaar daar vraagtekens bij. Met doorgaan op de huidige weg, los de je problemen in de regio niet op, is zijn overtuiging. "In de 12 jaar wethouderschap die nu achter mij ligt, heb ik moeten constateren dat er wel wat schort aan die samenwerking. Namelijk: besluitvaardigheid", aldus de inmiddels oud-VVD wethouder.

Door: Frans Brocken

Volgens Wassenaar wordt de samenwerking in de regio Leiden gekenmerkt door een gebrek aan daadkracht. "We zijn als individuele gemeenten heel goed in het vormen van een regionale visie, het aanwijzen van thema's die we gezamenlijk zouden willen dragen en uitvoeren. Maar zodra het op uitvoeren aankomt, dan spelen de lokale belangen een overheersende rol, zodanig dat het een niet met het ander verenigbaar is."

De regio krijgt de komende jaren te maken met een groot aantal uitdagingen. Onder meer is er sprake van een groot woningtekort in Holland Rijnland, een gebied met veertien gemeenten dat zich uitstrekt van de Duin- en Bollenstreek tot en met de Alphense regio en zo'n 550.000 inwoners telt. Waar moeten die woningen komen?, vroeg Wassenaar zich af. "In Leiderdorp en Zoeterwoude mag niet in de polders worden gebouwd. In Oegstgeest en Voorschoten hecht men aan de positie die men inneemt op de Elsevierlijst van mooie woongemeenten en dat geeft ook zo zijn beperkingen. En Leiden zit mudjevol en is er altijd discussie over hoger bouwen en bouwen op binnenstedelijke bedrijfsterreinen."

De zelfstandigheid die gemeenten zich wensen, kan volgens Wassenaar alleen overeind blijven als de almaar durende verlamming door lokale belangen wordt doorbroken. "Iedereen zal over zijn eigen schaduw heen moeten stappen om tot oplossingen te komen. In Leiderdorp zal er een uitspraak moeten komen over de vraag of we echt alle inbreilocaties benutten en hoe hoog dat dan mag worden. Of gaan we toch een klein deel van de polders beschikbaar stellen?", zo gooide hij een balletje op

Het gebrek aan besluitvaardigheid waarover Wassenaar eerder sprak, houdt het gevaar in zich, dat hogere overheden (Rijk en Provincie) orde op zaken gaan stellen. "Dan is er sprake van samenvoeging van gemeenten. Dat is de bijl aan de wortel van zelfstandigheid", stelde Wassenaar. Hij wees er op, dat het verlies van bevoegdheden aan Rijk of Provincie, óók verlies van zelfstandigheid betekent. "Laten we het dan vooral zelf doen, in een echte samenwerking. En dat is niet de huidige samenwerking. Daar moet dus wel wat aan gebeuren. Ik roep u op: let op uw zaak. De raadsperiode die nu aanbreekt is cruciaal", zo besloot Wassenaar.


Voor het vierde achtereenvolgende jaar organiseren de gemeente Leiderdorp en Watersportvereniging Doeshaven het Doeshavenconcert. Dit vindt plaats op vrijdagavond 6 juli vanaf 20.30 uur. Zoals ieder jaar worden de bezoekers getrakteerd op een verrassende avond vol entertainment. Hierboven het gloednieuwe affiche met bovenaan het logo dat speciaal voor dit evenement is ontworpen.