Afbeelding
Foto: PR

RECENSIE

'Vrouwen van Later'                 niet laten wachten!

Door: Hans van der Veen

Toneel n Theater Toverlei - een kunst-pareltje om te koesteren – speelt van Thomas Verbogt 'Vrouwen van Later'. Het gaat over een al wat oudere generatie vrouwen van nú, maar er wordt geteerd op, gespeeld met en geloofd in herinneringen van toén.

Het minst echter door Mimi (Saskia van Iterson), wier man is overleden. Zij was, blijkt later, de spin doctor van haar man Bing. Of Bingo voor één van zijn vele maîtresses. Want die had Bing bij bosjes. Prins Bernhard, die ook in de herinneringen langskomt, zou er nog een punt aan kunnen zuigen.

Mimi's zuster Marleen (Ellen Gerrese) helpt zus bij het opruimen van overbodige spullen, maar eigenlijk alleen maar om de herinneringen in haar eigen hoofd te temmen. In een andere huiskamer - helaas niet goed van de vorige te onderscheiden – zwelgt een grootmoeder, Vivienne ( Ellen Rekelhof ), in haar eigen vergane glorie. Bing en Prins Bernhard speelden daarin een onbehoorlijke rol. Hier dient ook geholpen te worden, want kleindochter Merel (Diana Westerman) weet natuurlijk niet de juiste vragen te stellen aan de weduwe van Bing. Oma wel, als voormalig journaliste van BN'ers avant la lettre. De grote Bing behoorde in de jaren '60/'70 tot haar jachtgebied.

Jammer dat die grote Bing een luchtballon was die, toen zijn tij keerde, langzaam leegliep. Zelfs zijn werkkamer lijkt na zijn dood doorzichtig te worden.

Het is een intrigerend stuk, mysterieus, waarna de toeschouwer met veel vragen het atrium ingaat.. Wie de vader was van Merels moeder – die laatste komt niet in het spel voor – is er één van. Maar bij een drankje valt veel op te lossen. Mooi dat het toneelstuk tot gedachten en herinneringen over het verleden aanzet, in het heden gebed. Zoals in elk leven. Alleen wordt hier alles gecomprimeerd in het spel van de drie oudere vrouwen. Kleindochter Merel blijft met de brokken achter, die zij in haar aanstaand interview aan elkaar moet lijmen.

Vlot en geestig gespeeld door vier vrouwen van Toverlei, onder de knappe regie van Liesbeth Verzijden. Misschien had die regie nóg iets speelser gekund. Maar het stuk is pakkend en uiterst genietbaar, ook door de herinneringen van oma Vivienne ('Na tien minuten lagen we al op de divan.').

Vrouwen van Later is nog te zien op vrijdag 8 en zaterdag 9 juni. Beide voorstellingen om half negen 's avonds in Theater Toverlei, De Sterrentuin, Van Diepeningelaan 110 in Leiderdorp. Entree € 12,50. Reserveringen via (071) 5895020 of www.toverlei.nl.


Ganzenveren rapen in Zwanburgerpolder

uitje n Ooit weleens schoon willen schrijven met een ouderwetse ganzenveer? Nu is er volop kans om dat te doen. In de polders rond de Kaag liggen in de weilanden honderden ganzenveren, die door de moederganzen zijn achtergelaten.

Die ganzenmoeders raken kort na het uitkomen van hun eieren spontaan in de rui. Ze verliezen dan hun grootste veren met slagpennen en hun staartveren en kunnen dan enkele weken niet vliegen. Zo worden ze door de natuur gedwongen bij hun kuikens te blijven en hen voor gevaar te behoeden.

Die ganzenveren werden in de middeleeuwen gezocht en de grootste exemplaren werden na een relatief eenvoudige bewerking gebruikt als schrijfgerei. Door de komst van de metalen (kroontjes-)pen verdween de veer voor gewoon schrijven, maar in de kalligrafie wordt de ganzenveer nog steeds superieur geacht.

Op plaatsen waar ganzen veel voorkomen, kun je de veren vanaf eind mei zomaar oprapen. Prachtige vindplaats is bijvoorbeeld de Zwanburgerpolder in Warmond of de Tengnagel, het schiereiland bij de Leidse Merenwijk. Daar kom je makkelijk met de antieke voetveer De heere Schouten. Die vaart elke woensdag, vrijdag en in het weekeinde van 10 tot 16.30 uur over het Joppe om natuurliefhebbers over te zetten naar de Zwanburgerpol

Jurre, Lena en Melle van der Pijl uit Alphen aan de Rijn hebben prachtige veren gevonden op de Zwanburgerpolder. Ze kwamen er met hun ouders en de antieke voetveer De heere Schouten. | Foto: PR

der en vandaar naar de Tengnagel. Opstappen kan op het Warmondse recreatie-eiland Koudenhoorn of op de Tengnagel bij de Leidse Merenwijk. De overtocht kost slechts €2 per persoon en kinderen tot acht jaar varen gratis mee. Aan boord zijn vrijwillige schippers die veel kunnen vertellen over de ganzen en de manier waarop je de veren kan bewerken. Lukt dat niet, dan biedt internet uiteraard uitkomst. Voor meer info: www.zwanburgerpolder.nl.


Dertien maal orgel en zang

concert n Maar liefst dertien muziekstukjes worden op woensdag 13 juni ten gehore gebracht door Debby de Lima (sopraan) en Carel Cames van Batenburg (orgel) tijdens het lunchconcert in het Groot Auditorium van het Academiegebouw aan het Rapenburg 73 in Leiden. Ze brengen muziek van Tarquinio Merula, Jean Langlais en Eric Satie. Het concert is van 13.00 tot 13.30 uur. De toegang is vrij.