Een van de Afghaanse foto's van Ton Koene.
Een van de Afghaanse foto's van Ton Koene. Foto: Ton Koene

Goede foto's maken ondanks alle gevaren

lezing n Fotograaf Ton Koene geeft dinsdag 12 juni bij Kunstkring Leiderdorp een lezing over de ins & outs van fotografie in conflictlanden.

Ton Koene zal laten zien hoe hij in complexe omgevingen werkt. Hoe je je beschermt in 'lastige' landen en hoe je ondanks alle gevaren toch goede foto's maakt. Hij spreekt over zijn ervaringen in Afghanistan, maar ook in vele andere landen. Uiteraard zal hij zijn verhaal illustreren met zijn eigen foto's. Met zijn portretten van Afghaanse politie-agentschappen won hij een World Press Photo award en zal hier ook over vertellen.

Ton Koene werkte zeventien jaar voor Artsen Zonder Grenzen als coördinator in conflictlanden. Sinds 2006 werkt hij als freelance documentaire- en nieuwsfotograaf, gespecialiseerd in het werken in complexe noodsituaties. Zijn werk omvat naast vrij werk ook opdrachten hulporganisaties en verschillende media. Tussen 2010 en 2013 was hij voor de Volkskrant in Afghanistan gestationeerd om verslag te doen van de onderlinge strijd. Voor de VPRO maakte hij daar een driedelige filmdocumentaire over Afghanistan. Zijn foto's worden wereldwijd gepubliceerd in tijdschriften, boeken en kranten.

De lezing vindt plaats in de Scheppingskerk aan de Van Poelgeestlaan 2 te Leiderdorp. Aanvang 20.15 uur, zaal open 19.45 uur. Toegang voor niet-leden bedraagt 7 euro.


Het bijzondere verhaal van Herman Boerhaave

Evenement n Op zondag 10 juni vindt in Voorhout, Oegstgeest en Leiden een uniek evenement plaats: maar liefst zeven belangrijke plekken uit het leven van één van de beroemdste Nederlanders uit de 18e eeuw openen allemaal tegelijk hun deuren. Tijdens deze Open Monumentendag Special 'De gave van Boerhaave' kan het publiek ontdekken hoe het komt dat de uitzonderlijk begaafde wetenschapper Herman Boerhaave zoveel mensen wist te inspireren.

Het verhaal van Herman Boerhaave begint bij zijn geboortehuis in Voorhout, waar hij precies 350 jaar geleden als zoon van een arme predikant werd geboren. Dat is dan ook de aanleiding voor deze Special: in Voorhout, Oegstgeest en Leiden wordt het Boerhaavejaar gevierd. Het publiek kan op zondag 10 juni zijn geboortehuis in Voorhout bezoeken en de naastgelegen kerk waarin hij werd gedoopt, om vervolgens via zijn buitenverblijf landgoed Oud-Poelgeest in Oegstgeest naar verschillende plekken in Leiden te worden geleid: de Hortus botanicus waarvan hij lange tijd directeur was, zijn voormalig woonhuis aan het Rapenburg, het Rijksmuseum Boerhaave en ten slotte zijn grafmonument in de Pieterskerk.

Leiden is de stad waar de jonge predikantszoon zich tot een veelzijdige wetenschapper ontwikkelde. Aan de Universiteit Leiden werd Boerhaave hoogleraar botanie, geneeskunde én scheikunde. Boerhaave was zo populair dat men zelfs vanuit China en Rusland naar de sleutelstad reisde om colleges van hem te volgen. Brieven met de simpele adressering "aan de heer Boerhaave, geneesheer in Europa" kwamen naar verluid zonder problemen op het juiste adres aan.

Op de diverse locaties die een sleutelrol speelden in het leven van Herman Boerhaave staan op zondag 10 juni gidsen klaar om het publiek allerlei ins en outs over het betreffende pand én "het orakel" Boerhaave te vertellen. Ook wordt op verschillende plekken kunst tentoongesteld die verband houdt met één van Boerhaaves specialismen: botanie. Boerhaave zal zelfs in levenden lijve te ontmoeten zijn.

Reserveren voor de Special is niet nodig. Meer informatie is te vinden op www.openmonumentendag.nl.

Buste van Herman Boerhaave. | Foto: PR