Het coalitieakkoord 2018-2022. | Foto: J.P. Kranenburg
Het coalitieakkoord 2018-2022. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Akkoord!

Zakkenvullers zijn het, allemaal! Echt één pot nat. Leugenaars en draaikonten. En ach, of je nou door de hond of door de kat gebeten wordt, wat maakt het uit?

Politici en politieke partijen staan er bij velen niet best op. Ze zijn als het weer: iedereen heeft er een mening over en iedereen heeft altijd wat te mopperen. En ja, er is meer dan eens voldoende aanleiding voor gemopper. Over het weer, en over politici.

Maar misschien is het soms net wat te gemakkelijk, dat gemopper op politici. En dan wil je graag geloven dat ze serieus proberen beloften waar te maken. Neem bijvoorbeeld het nieuwe gemeentebestuur, gevormd na de raadsverkiezingen van maart. Dat bestuur van Leiderdorp heeft zijn plannen voor de komende jaren vastgelegd in het 'Coalitieakkoord Leiderdorp 2018-2022'. Een saaiere titel was niet te vinden, maar vooruit: het gaat om inhoud.

En die inhoud is eigenlijk wel interessant voor honden en hondenvrienden. 'Aan hondenbezitters geven wij ruimte om op meer plekken hun huisdier los te laten lopen', meldt de inleiding. Meer concreet: 'In De Houtkamp verruimen we de mogelijkheden om honden, buiten het broedseizoen, los te laten lopen.' En: 'We maken het mogelijk om in sport- en recreatiegebied De Bloemerd honden ook los te laten lopen, behalve tijdens het broedseizoen achter de schooltuinen. In de APV worden wel kaders gesteld om het maximumaantal honden te beperken van hondenuitlaatservices.' En op zichzelf helemaal niet verkeerd: 'We gaan extra aandacht besteden aan de opruimplicht voor hondenpoep.' Trouwens, de hondenbelasting wordt vanaf 2019 ook nog eens stapsgewijs 'afgebouwd' - de inhoud stemt hier allicht vrolijker dan het taalgebruik.

Dus zullen we een poging wagen? Dat we proberen politici en bestuurders van Leiderdorp voor de verandering een keer het voordeel van de twijfel geven. Dat we gelet op de voorstellen voor de komende jaren als hondenvrienden zeggen: akkoord…!

Zie ook facebook Platform Hondenweer – HVL

Afbeelding