Volop keuze op de zomermarkt. | Foto: J.P. Kranenburg
Volop keuze op de zomermarkt. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Bewoners Leythenrode op vakantie in eigen huis

sixties n Uit en toch thuis. De bewoners van Verpleeghuis Leythenrode hebben vorige week de jaren '60 herbeleefd. De alweer zevende editie van de vakantieweek stond in het teken van 'Back to the sixties'.

Door: Cees Mentink

Vier dagen, van maandag tot en met donderdag, vol afwisseling, veel amusement, en aandacht voor opmerkelijke zaken van zo'n 60 jaar geleden: de opkomst van de televisie, de muzikale strijd tussen de Beatles en de Stones en 'het nieuwe, andere eten'.

De gezelligste week van het jaar werd maandag afgetrapt met de Ochtendgymnastiek, niet met de populaire Lien Dreese en Arie Snoek, de tovenaar op de 88 toetsen, maar minstens zo sportief als toen. In de middag werd er geknutseld en gewandeld en in de avond namen bewoners het tegen elkaar op tijdens de 'nostalgische quiz'. Op dinsdag griezelden bewoners met slangen en insecten, vulden zij hun magen met baksels van het duo 'Drie in de Pan' en werd de film Grease getoond. Woensdag was marktdag, waarbij de parkeerplaats van het verpleeghuis vol kramen stond. In de avond opende het 'Golden Oldies Café' met liedjes van onder andere Elvis Presley, The Beatles en Rob de Nijs. Op de donderdag lieten de bewoners hun creativiteit zien bij een workshop macramé en stonden de oud-Hollandse spelletjes klaar. De week werd feestelijk afgesloten met een borrel en barbecue voor alle bewoners, medewerkers en vrijwilligers.

Hoogtepunt

De traditionele markt op woensdag is niet alleen voor bewoners van Leythenrode maar voor alle Leiderdorpers een hoogtepunt. Met 'Aan de Amsterdamse grachten', 'In het kleine café aan de haven' en ook de meest recente meezinger 'Hallo allemaal, leuk dat jij er bent', verwelkomde Draaiorgel De Broodvechter de vele bezoekers.

De stemming zat er goed in. Er werd volop meegezongen, genoten van gebak met slagroom en het geurige kopje koffie. Tal van vrijwilligers, familie, vrienden en kennissen reden de bewoners over de markt.

Opvallende 'verkopers' hadden zich naar Leythenrode gespoed in de verwachting goede zaken te doen. Op de vraag of er 'handel' was, werd instemmend en met een brede lach geknikt.

'Hier kunt u pinnen', stond er in menige kraam met ferme letters. Handig gezien. Als je knuffels, tassen, boeken, kleding, sieraden, cadeautjes, zelfgemaakte kaarten en ook nog hebbedingetjes koopt, is het prettig om de pinpas te voorschijn te kunnen halen.

De Zomerweek van Leythenrode bood een elk-wat-wils-programma en de bewoners hebben er dan ook met volle teugen van genoten.Dankzij de hulp van medewerkers en vele vrijwilligers kon deze week tot een succes gemaakt worden.

De tijd vloog, zo bleek het ook nu weer. "Zo'n leuke Vakantieweek mag best zeven dagen duren," grapte een van de bewoners, "in plaats van vier."