Afbeelding
Foto: Gerrit Klein

In memoriam Jep Karres

Het overlijden van Jep Karres zal bij degenen die hem hebben gekend, en dat zijn er velen, een grote schok teweeg hebben gebracht. Jep was al geruime tijd ziek. Hij leed aan prostaatkanker. De ziekte leek zich aanvankelijk positief te ontwikkelen, maar op een gegeven moment verslechterde zijn toestand. Omringd door zijn gezin overleed hij op zondag 6 mei op 75-jarige leeftijd. Zaterdag 12 mei werd in een druk bezochte dienst in de Dorpskerk afscheid van hem genomen.

Jep Karres is geboren in Friesland, getogen in Voorburg maar woont al sinds de jaren '70 met zijn vrouw Marijn in Leiderdorp. De afgelopen decennia heeft hij zijn stempel gedrukt op het sociale en sportieve leven in Leiderdorp. Hij wist door zijn optreden respect af te dwingen. Als vrijwilliger was hij bij tal activiteiten betrokken. Toen zijn kinderen bij Alecto gingen hockeyen – dochter Sylvia bracht het tot sterspeler bij het Nederlands team - kwam hij in beeld bij het bestuur. Hij zat 1995 tot 2006 in het bestuur van Alecto, van 1998 tot 2006 was hij voorzitter. Onder zijn leiding kwam een financiële regeling met de gemeente tot stand voor de aanleg van kunstgrasvelden. Zo kon het waterkunstgrasveld worden aangelegd. Bij zijn afscheid in 2006 werd hij benoemd tot erelid van de vereniging.

In 2005 organiseerde het Leiderdorps Weekblad het eerste Leiderdorpse Sportdebat. Jep Karres was prominent in Muzenhof aanwezig. Daar kwamen de plannen tot stand om de sport in Leiderdorp financieel in een betere positie te brengen. In samenwerking met het gemeentebestuur werd via het ministerie van Welzijn en Sport bereidheid gevonden de sport in Leiderdorp financieel te steunen. Zo kwam het Servicepunt Sport en Bewegen tot stand. Waarvan hij de eerste secretaris-penningmeester werd.

De Stichting Sportpromotie Leiderdorp beloonde zijn enorme inzet voor de Leiderdorpse sport door hem in 2010 de Zilveren Promo uit te reiken.

Zijn maatschappelijke betrokkenheid kwam in 2008 tot uitdrukking bij zijn benoeming tot voorzitter van de WMO-raad in Leiderdorp. De WMO-adviesraad is een onafhankelijk adviesorgaan en adviseert het College van burgemeester en wethouders - en indirect de gemeenteraad - over het beleidsterrein van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. De WMO zorgt ervoor dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen en mee kunnen doen in de samenleving. Jep was 9 jaar actief in deze functie tot het moment, dat hij in 2017 wegens gezondheidsredenen afscheid moest nemen.

Het onderwijs had ook zijn aandacht. Zo was hij van 1979 tot 1983 voorzitter van de Ouderraad van de Openbare Basisschool De Hobbit, waar zijn kinderen naar school gingen. Gevolgd de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad van het Openbaar Onderwijs in Leiderdorp (1981-1983) en het bestuur van de Stichting Schoolbegeleidingsdienst Rijnland (1983-2001).

Als biochemicus en milieudeskundige was hij jarenlang verbonden aan het ministerie van Landbouw. Bij het bereiken van zijn 65-jarige leeftijd viel hem een grandioos afscheid ten deel. "Niemand keert terug van een reis zoals hij is vertrokken", sprak hij over zichzelf tijdens zijn afscheidsspeech van het ministerie.

Voor zijn inzet voor de Leiderdorpse gemeenschap werd Jep in 2012 Koninklijk onderscheiden. Burgemeester Laila Driessen maakte in het gemeentehuis bekend, dat hij was benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Wellicht zijn grootste prestatie was de organisatie van een demonstratieve protestmars in 2008 naar het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag. Waar een petitie aan de voorzitter werd overhandigd met het verzoek de verplichte bijdrage van € 19 miljoen aan de verdiepte aanleg van de A4 te verminderen. De actie leverde succes op. Niet lang daarna verlaagde de minister van Verkeer en Waterstaat, Camiel Eurlings de bijdrage naar € 10 miljoen.

Zonder overdrijving kan worden gesteld, dat met het overlijden van Jep Karres een groot mens is heen gegaan. De Leiderdorpse gemeenschap is hem veel dank verschuldigd.

                                        Frans Brocken


Goede Herderkerk houdt open huis op 26 mei

bezichtigen n Zaterdag 26 mei van 10.00 tot 16.00 uur is het open huis in de RK Goede Herderkerk en de bijbehorende pastorie aan de Hoge Rijndijk in Zoeterwoude-Rijndijk.

De pastorie is verkocht dus dit is de laatste kans om een blik in het monumentale pand te werpen.

De kerk zelf is onlangs ingrijpend gerestaureerd. Daarbij zijn onder meer de witte latexlagen van de muren verdwenen, zodat de originele 130 jaar oude Keimverf beschilderingen weer zichtbaar zijn geworden. Ook bijzonder om te zien is een kleine tentoonstelling van religieuze voorwerpen die zelden of nooit uit de kluis van het kerkgebouw tevoorschijn komen, zoals een kazuifel met het wapen van Amsterdam erop. Tijdens het open huis zullen de eigen koren van parochie De Goede Herder optreden.

Voor koopjesjagers is een bezoek ook de moeite waard. Er wordt een boekenmarkt gehouden en er worden speciale wijnen en handgemaakte themakaarsen verkocht. Daarnaast worden enkele antieke kasten, tafels, Chineze vazen, kroonluchters en een mooie kapstok bij opbod verkocht.