De kruising Acacialaan-Persant Snoepweg-Van der Valk Boumanweg wordt  op de schop genomen. | Foto: J.P.K.
De kruising Acacialaan-Persant Snoepweg-Van der Valk Boumanweg wordt op de schop genomen. | Foto: J.P.K. Foto: Johan Kranenburg

Ondernemers overrompeld door langdurige afsluiting Stierenbrug

verkeer n Tenminste tot 22 juni is het onmogelijk Leiderdorp via de Leiderdorpsebrug – oftewel Stierenbrug – binnen te komen. Dat is veel te lang, vindt de Leiderdorpse Ondernemersvereniging (LOV). Winkelgebieden en bedrijventerreinen zijn al die tijd niet goed bereikbaar en dat heeft grote implicaties voor ondernemers, schrijft LOV voorzitter Didos van Dam in een brief aan het college van burgemeester en wethouders.

Hij wil zo spoedig mogelijk om de tafel met de gemeente om te kijken hoe met de huidige situatie omgegaan kan worden en om dit soort problemen in de toekomst te voorkomen.

Sinds vorige week maandag wordt gewerkt aan de kruising Acacialaan-Persant Snoepweg–Van der Valk Boumanweg. Het wegdek is daar versleten en moet vervangen worden. Fietsers kunnen gewoon doorrijden maar voor auto's geldt een aantal afsluitingen. Gedurende de hele periode kunnen auto's niet vanaf Leiden Leiderdorp in. Alleen bussen en hulpdiensten mogen over de brug. Leiderdorp uitrijden kan wel, maar momenteel alleen voor verkeer dat vanaf de Persant Snoepweg komt.

De LOV begrijpt dat het werk nodig is. "Echter, zowel qua communicatie als qua duur en planning van de werkzaamheden zijn wij volledig overrompeld", schrijft Van Dam. Hij betreurt het dat de afsluitingen niet vooraf duidelijk zijn besproken met de ondernemers. Verder vind hij de timing en duur van zeker zes weken ongelukkig. "In een dergelijk tijdsbestek vernieuwt men de gehele Ring A10 bij Amsterdam. En dat doet men dan gedurende de zomervakantie."


Pinkster Proefvaart weekend Poelgeest

jachthaven n Het komend Pinksterweekend organiseert Jachthaven Poelgeest in Oegstgeest een Antaris, Maril en Maxima Proefvaart Weekend. Tijdens dit weekend is het mogelijk vrijblijvend kennis te maken met deze sloepen en tenders.

Poelgeest staat al jaren bekend vanwege de super luxe Antaris en Maril sloepen en heeft dit jaar haar assortiment uitgebreid met de Maxima tenders. De sloepen en tenders van Maxima worden geleverd met Honda buitenboordmotoren en Vetus dieselmotoren in afmetingen van 4,85 tot 6,30 meter. Deze boten onderscheiden zich in comfort en gebruiksgemak voor een zeer scherpe prijs.

Van de Friese sloepenbouwer Maril ligt de dit jaar uitgekomen 7Nxt klaar voor een proefvaart. De 7Nxt is de grotere broer van de 6Nxt. Kenmerkend voor de nieuwe Maril serie is de functionele deur in de spiegel die toegang biedt tot het geïntegreerde zwemplateau. Midscheeps zijn een makkelijk toegankelijke koelkast en spoelbak ingebouwd. De breedte gecombineerd met het vlakke onderwaterschip zorgt voor veel stabiliteit en vaarcomfort.

Naast de nieuwe Maril liggen ook de immens populaire Antaris Fifty5 en Sixty6 klaar voor een proefvaart. Met deze vernieuwende modellen heeft Antaris veel succes. Al vijf jaar achtereen is de maximale productie gedraaid. Voor de snelle beslisser is het mogelijk nog deze zomer met één van deze prachtige sloepen het water op te gaan. Poelgeest heeft diverse uitvoeringen op voorraad en nog enkele in aanbouw.

Wie kennis wil maken met deze prachtige boten is welkom tijdens het Pinkster Proefvaart weekend. De vloot ligt klaar op zaterdag en maandag van 11.00 tot 17.00 uur en zondag van 13.00 tot 17.00 uur bij Jachthaven Poelgeest, Hugo de Vrieslaan 1 in Oegstgeest. Voor info www.poelgeest.nl.


Derde editie bijenfotowedstrijd

Fotowedstrijd n Voor het derde jaar op rij organiseert Groene Cirkel Bijenlandschap een fotowedstrijd. Tot 10 juni kan iedereen weer zijn of haar mooiste foto's insturen van een bij, een bijentuin of een bijenlandschap.

Ditmaal is er zowel een publieksprijs als een juryprijs. Voor de publieksprijs worden de nummers 1 en 2 gekozen op basis van het aantal stemmen op de website, voor de juryprijs worden de nummers 1 en 2 geselecteerd door een jury.

Wie mee wil doen met de fotowedstrijd, kan via de website www.bijenlandschap.nl digitale foto's digitale foto's uploaden of een stem uitbrengen. De uitslag wordt bekend gemaakt in de week van 11 juni. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de feestelijke Bentwoudbuitendag op 17 juni. De winnaars ontvangen hiervoor uiteraard een uitnodiging. Het Bentwoud in de buurt van Zoetermeer vormt een belangrijke schakel in het bijenlandschap, vanwege de bijzondere soorten die hier (kunnen gaan) voorkomen.

Wie meedoet aan de fotowedstrijd stelt de foto's beschikbaar voor communicatie-uitingen van de Groene Cirkel Bijenlandschap en steunt zo op een leuke en waardevolle manier het project. Voor de makers van de winnende foto's zijn er mooie prijzen beschikbaar.

Nog even een weetje: sommige zweefvliegen en wespen lijken precies op bijen. Foto's van zweefvliegen en wespen, hoe fraai ook, worden door de jury niet meegenomen in de beoordeling.

De winnaar van vorig jaar. Een foto van Anita de Bok.