Gemaaide percelen in de Boterhuispolder. | Foto: J.P. Kranenburg
Gemaaide percelen in de Boterhuispolder. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Help weidevogels Boterhuispolder met agrarische bedrijfsvoering

De Boterhuispolder, een polder van ca 300 ha groot die Leiderdorp deelt met de gemeente Teylingen, stond tien jaar geleden bekend als een rijk weidevogelgebied. Sindsdien is er veel veranderd, met name wat betreft het gebruik van de polder. De recreatie in en rond de polder is de laatste jaren toegenomen, een fenomeen dat ten koste is gegaan van de rust voor de weidevogels. De gemeente Leiderdorp probeert daar wat aan te doen door de paden in haar deel van de polder in het broedseizoen gedurende drie maanden af te sluiten, zodat onder andere de grutto's in alle rust hun jongen kunnen grootbrengen. En hoewel er in gedeelten van de polder aan agrarisch natuurbeheer werd en wordt gedaan, lijkt dit onvoldoende om de teruggang van de weidevogels en met name de grutto, tot staan te brengen.

Maar.... jammer genoeg blijkt al enige jaren dat niet alle agrariërs betrokken zijn bij het agrarisch natuurbeheer. Zij gaan hun percelen maaien op het moment dat het gras hoog (goed) genoeg is. Ook al is het broedseizoen. Op zich is deze activiteit nog te billijken van uit het standpunt van bedrijfsvoering. Er moet tenslotte brood op de plank komen, en gras is (winter)voer voor het vee.

Wat wij echter graag zouden zien, is dat er bij deze werkzaamheden van binnen ( begin in het midden van het perceel) naar buiten wordt gemaaid, waarbij er langs de sloten een strook gras blijft staan van één tot vijf meter breed. Hierdoor kunnen niet vliegvlugge jonge vogels zich verstoppen voor natuurlijk vijanden als kraaien, reigers en meeuwen die wel een weidevogel jong lusten. Ze kunnen er ook voedsel ( insecten) vinden. Na een week of twee kan deze strook alsnog worden gemaaid.

In het geval de vogels nog op eieren zitten, moet echter door te maaien helemaal worden gevreesd voor een verloren broedseizoen. Er blijft geen ei heel. Dit jaar zijn de grutto's door het koude voorjaar laat begonnen met broeden, dus het resultaat van maaien op het broedsucces laat zich raden. En daarbij zal zeker een vos of hermelijn af en toe ook wel eens een ei of jong verschalken.

Alles bij elkaar een treurig verhaal voor onze weidevogelstand.

Wanneer betrokken agrariërs zich zouden aansluiten bij een agrarische natuurvereniging, kunnen zij een geldelijke vergoeding ontvangen voor uitgesteld maaien en slootkantbeheer. Hierdoor krijgen jonge weidevogels wat meer kansen om onbekommerd volwassen te worden. In de Natuurbeschermingswet is in ieder geval duidelijk beschreven wat wel en niet kan/mag met betrekking tot bescherming van (weide)vogels.

Leden van het Groenoverleg willen graag contact opnemen met enkele grondeigenaren met de hoop dat zij zich willen inspannen om weidevogels in het broedseizoen te beschermen. Hopelijk staan zij hiervoor open.

namens het Groenoverleg Leiderdorp, Joop van Huut, voorzitter

De Boterhuispolder: vol vogels in het broedseizoen?

Als bewoner van Leiderdorp geniet ik van het mooie dorp "tussen stad en platteland". Enkele jaren geleden is met Europese subsidie een mooi stukje natuur aangelegd in de Boterhuispolder. Ik houd me als wandelaar aan de regels. In het broedseizoen tussen 15 maart en 15 juni niet op de smalle kronkelende paden. Dan krijgen de vogels een kans. Elke dag wel een stukje lopen via de Nieuwe Weg en genieten van al wat er snatert, tjilpt en kwettert. De hond aan de lijn, want zo hoort het.

Op 22 maart schrok ik, grote brede tractoren met injectoren er achteraan gehangen, aan het gieren. De eerder gespotte grutto"s hoorde ik de volgende dagen niet meer. Oké, begrip voor de landbouwers, vanwege de late koude periode moest er misschien later in de periode gegierd worden. Maar op 8 mei schrok ik weer: hele stukken land zijn gemaaid, midden in het broedseizoen? Hoe zit dat nu ? Dan toch maar dat bord 'verboden toegang' broedseizoen negeren, en wandelend met de hond de landerijen induiken?

Ik vertelde eerder trots aan vrienden en kennissen dat de omgeving van Leiderdorp onder andere deze maanden prachtig is om te wandelen en fietsen in de nabijheid van broedende bijzondere vogels. Dat verhaal moet ik wijzigen.

Klaas Kramer, Leiderdorp