Natuurlijk deden er ook teams van RCL mee aan het toernooi. | Foto: J.P. Kranenburg
Natuurlijk deden er ook teams van RCL mee aan het toernooi. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Meiden aan de bal

Voetbal n Donderdag 10 mei 2018, Hemelvaartsdag, stond bij RCL in het teken van meidenvoetbal. Voor het eerst faciliteerde de Leiderdorpse voetbalclub het Sports World BVO meidentoernooi van Girls Soccer Nederland. Mooie namen als Borussia Mönchengladbach, KAA Gent, Anderlecht, FC Eindhoven en ADO Den Haag betraden het RCL complex.

Om kwart voor 10 opende wethouder Angelique Beekhuizen enthousiast en vol trots het toernooi. 26 teams in de leeftijdscategorieen U16, U14 en U12 uit Nederland, België en Duitsland stonden te popelen om af te trappen. Voor deze gelegenheid had RCL zijn beste meiden bij elkaar gezet voor een U16 en een U12 team. De U12 heeft er zeker een paar maanden speciaal voor getraind op zondag.

Er was deze dag nog veel meer te doen dan voetballen alleen. Sportworld organiseerde verschillende activiteiten zoals Jumpingfitness en Kanjam. Daarnaast heeft de SNS een paar leuke activiteiten gesponsord waaronder een heuse stormbaan.Tijdens de lunch werd er een clinic gegeven door de ADO dames, waarvan de opbrengst naar Fight Cancer ging

Na de lunch was het tijd voor de finales in de verschillende leeftijdscategorieën. De hoofdprijzen werden netjes verdeeld over de drie landen. Bij de meiden onder de 12 jaar won het Regioteam Eindhoven, bij de leeftijdsgroep onder de 14 jaar was KAA Gent (België) de sterkste en bij de oudste leeftijdsklasse, onder 16 jaar, ging de hoofdprijs naar Borrusia Mönchengladbach (Duitsland). De prijzen werden uitgereikt door Alex Scholte van ADO Den Haag.


Michiel Zonnevylle neemt afscheid van 3 October Vereeniging

AFTREDEN n Leiderdorper Michiel Zonnevylle heeft de 3 October Vereeniging goed achtergelaten. De vereniging die de viering en herdenking van het Leids Ontzet in 1574 levend houdt, staat er zelfs beter voor sinds zijn aantreden als voorzitter zes jaar geleden. Zijn aftreden stond centraal tijdens de op 6 mei gehouden Algemene Ledenvergadering in het Academiegebouw aan het Leidse Rapenburg.

Tekst en foto: Frans Brocken

"De 3 October Vereeniging moet niet alleen zichtbaar zijn vooraf aan 3 oktober maar gedurende het gehele jaar", dat was de visie van Zonnevylle, oud-burgemeester van Leiderdorp, bij zijn binnenkomst. Volgens eigen waarneming is hij daarin geslaagd: "De samenleving ziet ons nu bij de Peurbakkentocht en de Quiz 'De Slag om Leiden'. En we zijn ook deelnemer aan activiteiten van Leiden Marketing en het Centrummanagement".

Belangenbehartiging hoort bij het takenpakket van een voorzitter. Een taak die Zonnevylle goed in de vingers heeft. De banden met de Leidse Universiteit zijn volgens Zonnevylle aangehaald. Dat leverde ucces op met de instelling van de zogeheten 3 October University en de inrichting van een bijzondere leerstoel genoemd naar de legendarische Magdalena Moons, de geliefde van de belegeraar van Leiden, de Spaanse legeraanvoerder Alvez. *).

Het klassieke concert, dat aan de vooravond van 3 oktober wordt georganiseerd is niet meer weg te denken uit het feestprogramma. Het ligt in de bedoeling een muzikaal evenement voor de doelgroep Voortgezet onderwijs te organiseren. Waarbij ook een andere Leiderdorper, Eric Filemon, nauw betrokken zal zijn.

"Hoe blijven we binden?", vroeg de vertrekkende voorzitter zich af. Daarvoor gaat het bestuur de boer op om het draagvlak voor de activiteiten in de wijken te verhogen. De banden met wijk- en buurtverenigingen, met name in de binnenstad zullen worden aangehaald.

Het organiseren van een groots opgezet evenement als de 3 oktoberviering kan niet zonder de medewerking van de gemeente, weet ook Zonnevylle. "Het zal zonder die medewerking niet mogelijk zijn Leidens Ontzet op deze manier te organiseren.

*) Ariadne Schmidt wordt benoemd tot bijzonder hoogleraar op de Magdalena Moonsleerstoel aan de Universiteit Leiden. Zij zal per 1 september 2018 wetenschappelijk onderzoek doen en onderwijs geven over de Geschiedenis van de stadscultuur, in het bijzonder van Leiden. Zij is reeds verbonden aan de faculteit Letteren als Universitair Docent.

Michiel Zonnevylle (links) met zijn opvolger Rik Kamps.