Noëmi Beckman en haar dochter Sonja. | Foto: Willemien Timmers
Noëmi Beckman en haar dochter Sonja. | Foto: Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

VERVOLG VAN PAGINA 5

Met gevaar voor eigen leven weet Noëmi haar pasfoto en ouderlijk adres via de smokkelpost naar Hans te krijgen.

Na de capitulatie (Hans vecht samen met zijn broer Rob nog mee om Praag te bevrijden) duurt het een flink aantal weken voordat beide geliefden op hun thuisadres aankomen.

"Na de bevrijding ben ik eerst naar Parijs gegaan om de vrijheid te vieren", vertelt Noëmi Beckman. "Ik had nog geen zin om terug te keren naar communistisch Joegoslavië. Pas in november kwam ik thuis. Daar wachtte een grote stapel brieven van Hans op me. Ik dacht 'als hij zoveel moeite voor mij doet, is het een goede man'. Hans was echter direct na de oorlog naar Nederlands-Indië vertrokken om daar de Japanners te bevechten. Toen hij eind 1946 voor een studieopdracht terug in Nederland was, kon het huwelijk worden aangevraagd. In Joegoslavië werkten ze helaas niet erg mee, en werd er argwanend naar mij gekeken. Dus trouwde ik op 14 februari 1947 'met de handschoen'. Hans trouwde, met zijn moeder naast zich, met mij op het stadhuis van Delft. Nog negen maanden moesten we wachten voor ik naar West-Europa mocht afreizen, met de Oriënt Express dit keer. In november 1947 ontmoetten we elkaar voor de derde maal in ons leven: op Gare de Nord in Parijs, als man en vrouw."

Hans en Noëmi Beckman waren bijna 64 jaar getrouwd, woonden in Indië, in Oegstgeest en in Leiderdorp. Ze bezochten nog vijfmaal de donkere plek in Polen waar hun liefde begon.

Vertelling

De bijna anderhalf uur durende voorstelling 'In oorlog en liefde' focust vooral op het verhaal van Hans Beckman. Het begint met het verlangen van de jongeman om naar Engeland te vluchten en tegen de Duitsers te vechten. Omdat dit via de Noordzee niet wil lukken besluit hij, samen met zijn jongere broer Rob, naar Zwitserland te reizen. Ze zijn 18 en 21 als ze op de grens van Frankrijk en Zwitserland worden opgepakt. Via diverse gevangenschappen en lange transporten komt ook hij in Auschwitz terecht.

Noëmi Beckman heeft de voorstelling inmiddels vijf maal gezien en, zo laat zij weten, is telkens weer onder de indruk. "Hij vertelt het zoals het was".


Dodenherdenking in Leiderdorp

bijeenkomst n Op vrijdag 4 mei wordt in Leiderdorp om 19.00 uur een bijeenkomst gehouden om allen te herdenken die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesmissies. De Nationale Herdenking begint om 19.00 uur met een openbare bijeenkomst in de Dorpskerk aan de Hoofdstraat. Daar zal burgemeester Laila Driessen enkele woorden spreken.

Na de herdenkingsbijeenkomst voert een stille tocht om 19.40 uur door het Oude Dorp naar het kruis op de begraafplaats. Daar wordt twee minuten stilte in acht genomen. Hierna volgt de kranslegging. Dan kunnen ook de bloemen bij het kruis worden gelegd, deze worden na de herdenkingsdienst bij de Dorpskerk uitgedeeld.

De herdenkingsbijeenkomst begint om 19.00 uur. U wordt verzocht tijdig aanwezig te zijn. Vervoer per auto van de Dorpskerk naar de begraafplaats en na de plechtigheid terug naar de Dorpskerk is mogelijk, opgeven kan bij Rina Cooijmans (tel. 5416766) of via secretaris@ovleiderdorp.nl.

Vredesvuur

Om ca. 20.45 uur zullen de FreedomRunners, Leiderdorpse hardlopers, het vredesvuur voor 5 mei in Wageningen gaan halen. Vertrekpunt is het Gemeentehuis. Daar zal burgemeester Driessen met belangstellenden het startsein voor de loop geven.