Coalitieakkoord nog niet rond

Politiek n LPL, VVD en CDA zijn er nog niet uit. De verwachting was dat maandagavond het eerste concept van het coalitieakkoord klaar zou zijn, maar dat is niet gelukt.

Door: Frans Brocken

De beoogde coalitiepartners kwamen afgelopen maandagavond bijeen om, zo was de afspraak, een 'klap' te geven op het tot dusver bereikte onderhandelingsresultaat. Maar zover is het niet gekomen. "Nee helaas... gaat nog paar dagen duren Frans", moest onderhandelingsvoorzitter Hugo Langenberg van LPL ons tegen middernacht melden. Blijkbaar zijn er nog wat hobbels te nemen, maar over wat de heikele onderwerpen zijn, doen de onderhandelaars geen mededelingen.

Op 15 maart 2018 togen de kiezers in Leiderdorp naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. De LPL werd toen de grootste partij van Leiderdorp en mocht dus het voortouw nemen bij de coalitieonderhandelingen. Nu, na zeven weken van gesprekken, is er nog geen zicht op wat de inwoners de komende jaren op bestuurlijk gebied van de gemeente heeft te verwachten.

Wel werd op 4 april bekend dat de PvdA, die sinds oktober 2016 met VVD, CDA en LPL in de coalitie zit, niet welkom is in de nieuwe coalitie. Waarom de drie overblijvers dit besluit genomen hebben, is niet duidelijk.

LPL, VVD en CDA hebben samen 11 van de 21 raadszetels, dus een zeer krappe meerderheid.

Langenberg heeft aangegeven dat de inwoners van Leiderdorp hun zegje mogen doen over het concept coalitieprogramma. Het is de bedoeling dat een en ander ruim voor het eind van de maand rond is, zodat tijdens de raadsvergadering van 28 mei de nieuwe wethouders geïnstalleerd kunnen worden.