Het pand waar textielfabrikant Scheltema ooit zat. | Foto: PR
Het pand waar textielfabrikant Scheltema ooit zat. | Foto: PR Foto: PR

Kidshelden in Winkelhof

hemaplein n Op zaterdag 12 mei komen tien kidshelden naar Winkelhof.

Van 12.00 tot 17.00 uur wordt in het Leiderdorpse winkelcentrum het Kidsheldenfestival gehouden op het grote podium op het Hemaplein.

De helden die komen zijn superheld PJ Masks, klussers Buurman & Buurman, het lieve blauwe konijn Bobo, het slimme schaap Shaun en boerderijhond Bitzer, de onhandige Mr. Bean, striphond Snoopy, stoere zeeheld Popeye en de sympathieke Kikker.

Wie even moet wachten op zijn of haar kidsheld, kan gezellig meedoen met de spellen van Buurman & Buurman, zoals het Kruiwagenspel, Muurtje Metselen of Spijker Slaan.


Wandeling door de heemtuin

Natuur n Zondag 6 mei verzorgt natuurkenner Aad Rijntalder weer een rondleiding in de Leiderdorpse heemtuin.

Veel voorjaarsbloeiers zijn al uitgebloeid door de warmte maar hun plaats is door andere soorten ingenomen.

De wandeling start om 15.00 uur bij achterhek van de heemtuin tegenover de kinderboerderij en duurt ongeveer een uur. Vooraf opgeven is niet nodig en meelopen is gratis.


Inloopconcert

Klassiek n Dries van Loenen (blokfluit) en Marieke Stoel (orgel) geven woensdagmiddag 9 mei om 13.00 uur een inloopconcert in het Groot Auditorium van het Academiegebouw in Leiden. Zij voeren muziek uit van Georg Muffat, William Byrd, Andrew Parcham, Girolamo Frescobaldi, Pieter van Dalem en Jean Baptiste Loeillet.

Dries van Loenen is als blokfluitist en cellist onder meer verbonden aan het Haags Barokgezelschap. Marieke Stoel is sinds 1979 cantor-organist van de Houtrustkerk in Den Haag en maakt sinds 2014 deel uit van de 'Musici rond het Academie-orgel'.

Het Academiegebouw ligt aan het Rapenburg 73in Leiden. De toegang is gratis.


Langs de graven van Leidse fabrikanten

rondleiding n Op de begraafplaats Groenesteeg wordt op zondag 6 mei om 14.00 uur een rondleiding gegeven langs de graven van een aantal Leidse fabrikanten. Het betreft textielfabrikanten (o.a. Scheltema, Zaalberg, Krantz, Le Poole, Van Heukelom, Leembruggen), maar ook andere fabrikanten, waaronder Brill (drukkerij), Hartevelt (jenever), De Fremery (Zoutkeet), De Koster (meelfabriek), Tieleman en Dros (conserven), en Zillesen (schelpkalkfabrikant).

Op deze zondag zijn de historische Begraafplaats Groenesteeg, waar de elite van Leiden van 1813 tot het einde van de vorige eeuw begraven ligt, en de Aula voor het publiek tussen 13.30 en 16.00 uur opengesteld.