Maori krijgers. | Foto: PR
Maori krijgers. | Foto: PR Foto: PR

Maori Weekend in Museum Volkenkunde

activiteiten n Museum Volkenkunde viert de bijzondere relatie met de Maori uit Nieuw- Zeeland tijdens het Maori Weekend op 5 en 6 mei. Twee dagen lang worden diverse activiteiten georganiseerd. Het museum bezit een rijke collectie voorwerpen door Maori gemaakt, de taonga (schatten) en heeft veel kennis over de Maori cultuur, gebruiken en de taal.

Tijdens het Maori Weekend bestaat volop kans kennis te maken met de dynamiek, de rijkdom en de tradities van de Maori cultuur tijdens allerlei demonstraties en workshops. Voor deze gelegenheid zijn Maori's (foto) overgekomen uit Engeland. Het Maori Weekend is er voor iedereen, van alle leeftijden.

De Waka, een houten boot, speelt een belangrijke rol in het leven van de Maori's; je kan een demonstratie bezoeken of zelf leren de Waka te varen op de Leidse singel. Voor de kleintjes is er de mogelijkheid om droog te peddelen. Ook is een prachtige documentaire Te Hono Ki Aotearoa te zien over de geschiedenis van de Waka. Roeivereniging Njord heeft een bijzondere band met het museum en de Maori. Zo leerden zij de Waka varen van de Maori. Hoe deze band is ontstaan wordt duidelijk tijdens een interessante lezing.

Voor Maori's zijn muziek en dans erg belangrijk. Je kan meedoen aan een workshop Haka; dit is een imponerende combinatie van zang en dans met stampende voeten, rollende ogen en een uitgestoken tong. Of leer een echt Maori instrument, zoals de schelptrompet of een fluit, te bespelen. De dag wordt afgesloten met een indrukwekkend optreden; de Kapa Haka.

Met de uitleg van de conservator Oceaniƫ van het museum komen de prachtige Maori voorwerpen die Museum Volkenkunde heeft nog meer tot leven. Leer meer over de Maori identiteit, de rijkdom aan voorwerpen en gebruiken zoals het aanbrengen van tatoeages. Ook kan je jezelf een tijdelijke tattoo laten aanmeten met typische Maori designs.

Op zondag 6 mei is er de mogelijkheid om te zien hoe de Maori een traditionele feestmaaltijd klaarmaken; de Hangi. Dit gerecht moet uren stoven en vanaf 17.00 uur kan je aanschuiven.

Voor meer informatie: www.volkenkunde.nl