Afbeelding
Foto: PR

Molens in schilderkunst door de eeuwen heen

kunstkring n Peter van Driel, deskundige in waterbeheer, geeft dinsdag 8 mei bij Kunstkring Leiderdorp een lezing met de titel 'Molenkunst, van Middeleeuwen tot Cobra'.

Een lezing op het snijvlak van twee cultuuruitingen die als typerend gelden voor de Lage Landen: onze molencultuur en onze schilderkunst. Beide hebben individueel wereldfaam, dus wat gebeurt er als je ze combineert?

Twee aspecten van die optelsom worden tijdens de lezing belicht. Peter van Driel gaat eerst in vogelvlucht door de molenkunstgeschiedenis van de Lage Landen, van gebedenboek tot Cobra, van de onbekende Meester van de Sint-Elisabethsvloed tot de overbekende Piet Mondriaan.

Daarna verlegt hij de focus naar ons eigen leefgebied: hoe gaf de molen vorm aan het Rijnlands landschap in de omgeving van Leiden, en hoe ervoer de kunstenaar dat. Naast de schilderkunst komt daarbij ook cartogafie - eertijds ook een kunst - aan de orde.

Na een carrière in het moderne watermanagement (eerst de Deltawerken en daarna de export van die kennis) kon Peter van Driel het niet laten zich te gaan verdiepen in de historie van het Nederlands waterbeheer. Hij beheert een kunsthistorische databank over het onderwerp. Daarnaast is hij molenaar van een oude poldermolen in het Kagerplassengebied.

Deze lezing loopt vooruit op het jaarlijkse Nationale Molenweekend op 12 en 13 mei, waarbij iedereen is uitgenodigd molens in de omgeving te bezoeken.

De lezing vindt plaats in de Scheppingskerk aan de Van Poelgeestlaan 2 te Leiderdorp. Aanvang 20.15 uur, zaal open 19.45 uur. Niet-leden betalen 7 euro.


Theater Toverlei houdt open audities

toneel n Vanaf juni start de Leiderdorpse toneelvereniging Toverlei met de repetities voor de familievoorstelling 'Lang en Gelukkig'. Voor deze voorstelling worden open audities georganiseerd.

Al een aantal jaar leeft bij Toverlei de wens om een keer een kerstvoorstelling voor het hele gezin te maken. Dit jaar heeft de vereniging besloten om zo'n voorstelling op de planken te gaan zetten. De keuze is gevallen op de vrolijke en humoristische voorstelling 'Lang en Gelukkig' en de regie zal in handen zijn van Norman van Huut. De voorstelling wordt opgevoerd in het weekend van 14,15 en 16 december.

De repetities vinden in juni, juli, augustus en september alleen op donderdagen plaats, en vanaf oktober komen daar de maandagen bij plus een enkele repetitiedag in het weekend. In juli en augustus staat daarbij het repeteren op een wat lager pitje vanwege de zomervakantie.

De audities voor deze voorstelling vinden plaats op 24 en 31 mei om 20.00 uur in het theater aan de Van Diepeningenlaan 110 te Leiderdorp. Naast leden zijn dit keer ook andere geïnteresseerden van harte welkom om auditie te komen doen. Wie wordt uitgekozen voor een rol, wordt meteen lid van Toverlei voor het resterende deel van 2018 (kosten: 50 euro).

Opgeven voor de audities kan door een mail te sturen naar mmarkwat1@hotmail.com met vermelding van naam, geslacht, leeftijd en toneelervaring. Dit mailadres is ook voor meer informatie.

Boven een zeefdruk van Karel Appel, onder een prent uit een Vlaams getijdenboek uit 1344.