Burgemeester Driessen met alle gedecoreerden. V.l.n.r. Wim Kanbier, Dick de Haas, Cees van Pernis, Laila Driessen, Joop van der Hoogt, John de Lange, Maria Ten Hooven en Arno Mentink.
Burgemeester Driessen met alle gedecoreerden. V.l.n.r. Wim Kanbier, Dick de Haas, Cees van Pernis, Laila Driessen, Joop van der Hoogt, John de Lange, Maria Ten Hooven en Arno Mentink. Foto: Johan Kranenburg

Lintjesregen in Leiderdorp

onderscheidingen n Aan de vooravond van Koningsdag worden in het gehele land burgers die zich op een of andere wijze maatschappelijk verdienstelijk hebben gemaakt Koninklijk onderscheiden. In Leiderdorp was het een ware lintjesregen; maar liefst zeven inwoners kregen donderdagochtend door burgemeester Laila Driessen koninklijk eremetaal opgespeld. Dat waren de heren Joop van der Hoogt, Cees van Pernis, Wim Kanbier, Dick de Haas, Arno Mentink en John de Lange en mevrouw Maria ten Hooven-Venne. Zij werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Maria Ten Hooven-Venne is al sinds 1987 vrijwilliger bij de telefonische hulplijn Sensoor. Ze voert niet alleen gesprekken met wie een luisterend oor nodig heeft, maar traint ook nieuwe vrijwilligers en evalueert gesprekken van collega's. Daarnaast heeft zij zich meerdere jaren ingezet als essenhakvrijwilliger bij landgoed de Horsten en is zij vrijwilliger geweest bij Humanitas.

Dick de Haas is sinds 1960 actief voor RCL als onder meer scheidsrechter, jeugdtrainer, voorzitter van de supportersvereniging en lid van het algemeen bestuur. Ook zet hij zich al 44 jaar in voor de Protestantse Gemeente Leiderdorp. Daarnaast verzorgt hij al ruim 6 jaar belangeloos de radio-uitzendingen in verzorgingstehuis Leythenrode en het Alrijne Ziekenhuis.

Joop van der Hoogt is sinds vijftien jaar betrokken bij de Leiderdorpse politiek. Eerst als bestuurslid, burgerraadslid en raadslid voor BurgerBelangenLeiderdorp en sinds 2013 bij de Lokale Partij Leiderdorp waarvan hij een van de oprichters was. Daarnaast is hij bestuurslid van Buurtvereniging Zijlkwartier, vrijwilliger bij Tracks Travel, een reisorganisatie voor mensen met een beperking, en kookvrijwilliger bij hospice Issoria. Verder was hij actief voor de Marechaussee vereniging en voor het Leiderdorps Museum.

Wim Kanbier heeft zich altijd sterk gemaakt voor een groen Leiderdorp. Hij is de man die in 1974 de Leiderdorpse Heemtuin heeft opgezet en sinds die tijd heeft onderhouden. De afgelopen twintig jaar doet hij dat als vrijwilliger. Ook is hij sinds 1990 zeer actief betrokken bij het onderhoud van het gemeenschappelijke groen van volkstuinvereniging De Bloemhof. Van 2006 tot 2014 was hij lid van het Groenoverleg Leiderdorp.

John de Lange is al ruim 30 jaar verbonden aan de Vereniging IJssport Leiderdorp. Eerst als trainer en sinds de jaren '90 ook als bestuurslid en voorzitter. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld bij de realisatie van de 400 meter skeelerbaan. Hij is jurylid bij schaatswedstrijden op de Haagse Uithof. Daarnaast zet hij zich in voor diverse sportevenementen in Leiderdorp en omgeving zoals de Joop Zoetemelk Classic, de Leiden Marathon en de Leiderdorpse Midzomerloop.

Cees van Pernis is sinds 1982 als vrijwilliger actief in diverse functies bij de Protestantse Gemeente Leiderdorp. Daarnaast heeft hij zich verdienstelijk gemaakt als voorzitter van de Vereniging Protestants Christelijk Basisonderwijs Leiderdorp. Voor de kerk was hij lange tijd secretaris, in het kerkelijke jargon Scriba geheten. Bij het Christelijke Mannenkoor Vox Humana was hij vicevoorzitter en secretaris.

Arno Mentink heeft van 1991 tot heden diverse functies bekleed in de Dorpskerk te Leiderdorp. Sinds 2007 zorgt hij ook voor ondersteuning bij het comité Open Monumentendag. Vanaf 2007 is hij vicevoorzitter van de Oranjevereniging Leiderdorp. Namens de Oranjevereniging is hij ook verbonden aan het Doeshavenconcert. Naast al deze inzet is hij ook mantelzorger voor zijn moeder.