Afbeelding
Foto:

Onderwijsorganisaties samen in Huis van het Onderwijs in Leiderdorp

onderwijs n De bestuurskantoren van diverse onderwijsorganisaties uit de Leidse regio zijn verhuisd naar een gezamenlijk kantoorgebouw aan de Elisabethhof 21 in Leiderdorp. Samen vormen ze hier het Huis van het Onderwijs.

Het gaat om de volgende organisaties: Ambulante Educatieve Dienst Leiden (AED), Stichting Openbaar Primair en Speciaal Onderwijs Leiden (PROOLeiden), - Stichting Openbare Basisscholen Groep Leiderdorp (OBSG), Samenwerkingsverband Passend Primair Onderwijs regio Leiden (PPO), Stichting Openbaar Primair Onderwijs Oegstgeest (OOPO), Stichting Speciaal Onderwijs Leiden e.o. (SSOL) en de Leo Kanner Onderwijsgroep (LKO).
In de komende jaren volgen mogelijk meer organisaties. Zo is de Stichting Peuterspeelzalen Leiden (SPL) voornemens om zich bij het Huis van het Onderwijs aan te sluiten.
De onderwijsorganisaties die nu samen in het Huis van het Onderwijs gevestigd zijn, werken al een aantal jaar samen. De wens om deze samenwerking te intensiveren werd echter sterker. Er is behoefte om elkaars kennis te delen, nog meer verbindingen te creëren tussen de organisaties, meer gebruik te maken van elkaars expertise, werkprocessen te optimaliseren, kwetsbaarheid van organisaties te verkleinen en elkaar te ontmoeten. Dit alles met als doel verhoging van de onderwijskwaliteit en meer continuïteit voor leerlingen in het (speciaal) onderwijs in de Leidse regio. Fysiek bij elkaar zijn in een gezamenlijk gebouw zal de samenwerking verder stimuleren en verdiepen.
De huisvesting aan de Elisabethhof in Leiderdorp is tijdelijk. Het voornemen is om binnen een periode van twee jaar te verhuizen naar een definitief onderkomen in Leiden.
Deze ontwikkeling staat in verbinding met de ontwikkeling van het Leidse Onderwijshuis, dé werkplek ontwikkeling voor cross-overs tussen de onderwijsinstellingen.


Kinderjury-workshop op Daltonschool Leeuwerik

lezen n Annemarie Terhell, kinderboekrecensent van Trouw en Kidsweek, bezocht donderdag 12 april Daltonschool De Leeuwerik in Leiderdorp. In het kader van de Nederlandse Kinderjury kregen leerlingen van groep 5 tips en trucs om een boek te kiezen.

Annemarie Terhell leerde de kinderen de fijne kneepjes van het vak. Ze moesten de boeken binnenstebuiten keren en goed letten op de details. Wat zie je eigenlijk op de voorkant van een boek? Wat valt je op aan de binnenkant? Wat valt je op als je de eerste bladzijde leest? Er werd gebruikt gemaakt van een breed assortiment boeken. Er waren spannende boeken, grappige en verdrietige boeken. Voor iedereen zat er wel iets tussen.
De leerlingen van groep 5 kunnen nu allemaal een boek kiezen dat bij ze past. Ze vonden de workshop erg handig: 'Als ik naar de bibliotheek ga kom ik met best veel boeken thuis, maar ik lees ze dan niet allemaal. Sommige boeken lijken erg leuk, maar zijn dat toch niet. Ik vond het heel erg leuk om boeken in de klas te beoordelen, zo ga ik de volgende keer ook mijn boeken kiezen!'


Leerlingen van groep 5 kregen tips en trucs om een boek te kiezen. | Foto: PR