Burgemeester Laila Driessen, haar Leidse collega Henri Lenferink, Jaap Smit, Commissaris van de Koning Zuid-Holland en in trouwkostuum gestoken  organisatoren werd het programma Sail Leiden gepresenteerd.| Foto Emile van Aelst.
Burgemeester Laila Driessen, haar Leidse collega Henri Lenferink, Jaap Smit, Commissaris van de Koning Zuid-Holland en in trouwkostuum gestoken organisatoren werd het programma Sail Leiden gepresenteerd.| Foto Emile van Aelst. Foto:

Vervolg van voorpagina

Buurtactief zal hier vergaderen maar ook andere organisaties kunnen de ruimte voor een schappelijk bedrag huren.

naam

In de aanloop naar de opening had Buurtactief alle Leiderdorpers opgeroepen suggesties voor een naam te mailen. Daar was echter niets bruikbaars uitgekomen, zei Timmermans. "Veel namen hadden te maken met de Oranjewijk, en we willen er nu juist een buurthuis voor het hele oude dorp van maken."
De naam die burgemeester Driessen mocht onthullen werd dus simpelweg 't Buurthuis. Het voorvoegsel 't is heel bewust gekozen, om in lijn te blijven met de ernaast gelegen buurtsuper die de naam 't Oude Dorp draagt.

Voor en na de officiële openingshandeling, het doorknippen van een lint door de burgemeester, konden buurtbewoners het buurthuis uitgebreid bekijken. Met de comfortabele banken in combinatie met een warm vloerkleed en een schemerlamp is een gezellige huiskamersfeer gecreëerd. Dankzij donaties van bewoners, RCL en het Wenstheater was de inrichting helemaal kosteloos, vertelde Timmermans.

De reacties van de buurtbewoners waren enthousiast. Enkele buurvrouwen lieten weten zeker van plan te zijn af en toe langs te komen. "Zeker als ze wat stoelen buiten zetten", gaf een van hen meteen mee als tip.

Burgemeester Driessen bij presentatie Sail Leiden

evenement n Wat Amsterdam kan met haar Sail, kunnen Leiden en omliggende dorpen ook, namelijk met Sail Leiden.

In aanwezigheid van de Commissaris van de Koning Jaap Smit, onze burgemeester Laila Driessen, haar Leidse collega Henri Lenferink en Emile Jaensch, de eerste burger van Oegstgeest, werd afgelopen zaterdag tijdens – helemaal in stijl – een rondvaart het vaarseizoen van de regio geopend en tegelijk ook de plannen rond Sail Leiden onthuld. Dat alles vloeiend begeleid door een stevig glas Berenburg (het was nogal fris), instrumentaal door saxofonist Wouter Kiers en vocaal door een shantykoor met orkestbegeleiding.
De presentatie van het bootfestijn vond plaats aan boord van het oude bedrijfsvaartuig De Welvaart, met schipper Pepijn Hijdra aan het stuurwiel.
Eind juli staat in het teken van Sail Leiden met onder meer een vlootschouw, een nautische markt, oude ambachten en workshops, optredens en films in de openlucht. Alle informatie is te vinden op
www.sail-leiden.nl.


Geslaagde Oranjemiddag ouderen

senioren n Het enthousiasme spatte ervan af tijdens de gezellige en feestelijke Oranjemiddag voor ouderen op zaterdag 14 april.

Het Doeshavenkoor uit Leiderdorp op onder leiding van Leo van der Mast trad op in de Scheppingskerk. Het koor werd begeleid door accordeons, drumstel en jambee en liet een zaal die tot de laatste stoel bezet genieten van shanty's en zeemansliederen. Het publiek zong vol overgave liederen en refreinen mee, daarbij aangestoken door het koor en de dirigent die met zichtbaar plezier optraden. Ook de solo's en 'de klok van Arnemuiden' vielen zeer in de smaak. Natuurlijk ontbrak de traditionele verloting niet, burgemeester mw. L. Driessen trok de lootjes en maakte vele bezoekers blij met de gesponsorde prijzen. zoals plantjes, kaarsen, dinerbonnen, oranje hoedjes, badartikelen en bonbons.

Foto: J.P. Kranenburg