Wethouder Jeff Gardeniers (links) en voorzitter Bas Bijl van de Vogelwerkgroep Koudekerk/Hazerswoude e.o. ondertekenden de adoptieovereenkomst op locatie; het schiereiland, afgeschut met een hekwerk, is achter hen te zien. | Foto: J.P. Kranenburg
Wethouder Jeff Gardeniers (links) en voorzitter Bas Bijl van de Vogelwerkgroep Koudekerk/Hazerswoude e.o. ondertekenden de adoptieovereenkomst op locatie; het schiereiland, afgeschut met een hekwerk, is achter hen te zien. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Schiereiland moet vogelparadijsje worden

adoptie n De vogels hebben het schiereiland aan de oostkant van de Leiderdorpse Munnikkenpolder al aardig ontdekt. Vorig jaar waren er nesten van soorten als scholekster, tureluur en kleine plevier. Maar het kan nog veel beter, weten de leden van de Vogelwerkgroep Koudekerk/Hazerswoude e.o., als het vogelvriendelijk wordt beheerd. En dat gaan ze zelf doen. Woensdagmiddag 11 april ondertekenden voorzitter Bas Bijl en groenwethouder Jeff Gardeniers (CDA) een adoptieovereenkomst waarin afgesproken isdat de vogelwerkgroep het schiereiland voortaan onderhoudt.

Door: Corrie van der Laan

De vogelwerkgroep is al eerder aan de slag gegaan op het schiereiland. Aan de zuidpunt is in 2016 een oeverzwaluwenhut gebouwd met nestgelegenheid voor tientallen van deze kleine bruine vliegkunstenaars. Jammer genoeg is de wand nog niet door de doelgroep in gebruik genomen. "Maar er hebben wel ringmussen genesteld", weet Ton Renniers, lid van de commissie die de wand onderhoudt. Hij gaat ook deel uitmaken van het team van vijf werkgroepleden dat het schiereiland gaat beheren.

De plannen daarvoor liggen al klaar, vertelt Bijl. "Bomen mogen we hier niet planten, die tasten het open polderkarakter aan, maar om zangvogels te trekken willen we wel besdragende struiken neerzetten, zoals de braam." Het schiereiland moet ook aantrekkelijk worden voor insecten, die immers weer als voedsel dienen voor de vogels. Daarom komen er insectenvriendelijke struiken en wordt een kruidenrijk mengel ingezaaiddat bloemen moet opleveren waar insecten gek op zijn. Ookeen bijenhotel staat op het verlanglijstje.

Het onderhoudsteamzal het terrein één keer per jaar maaien, na het broedseizoen natuurlijk. Verder is het de bedoeling dat de begroeiing een beetje in toom gehouden wordt door een stuk of zes schapen die er af en toe komen grazen.

Verboden voor honden

Wat je zeker niet wil in zo'n vogelparadijsje, zijn honden. Die zijn er dan ook verboden, zoals een bord aan het begin aangeeft. Het schiereiland is sinds kort afgescheiden met een hek, maar via een poortje wel vrij toegankelijk. Bij dat poortje komt ook nog een duidelijk 'verboden voor honden'-bord. "Daarbij zullen we dan ook nog wat uitleg geven, om de kans groter te maken dat hondeneigenaren zich er ook aan houden", beloofde wethouder Gardeniers.


Gift voor Leiderdorpse Schooltuinen

natuur n Op donderdag 12 april werden bestuur en vrijwilligers van de Leiderdorpse Schooltuinen blij verrast met een gift van € 500,

In december 2017 heeft de basisschool de Elckerlyc een Kerstmarkt gehouden waar leerlingen van de school kerstversieringen hebben verkocht die ze zelf gemaakt hadden. De school heeft, in overleg met de leerlingen, gemeend de opbrengst van deze Kertsmarkt te schenken aan de Leiderdorpse Schooltuinen. Bestuur en vrijwilligers zijn heel blij met deze gift.

Leerlingen van groep 6 van de Elckerlyc met de leerkracht en vrijwilligers van de schooltuinen. | Foto: PR