Dertien van de EA's met hun certificaten. Wethouder McDaniel staat al klaar met de taart. Tweede en derde van links staan Patrick Ploeg en Richard Hilhorst, EA's van 't Heerlijk Recht. | Foto: Johan Kranenburg
Dertien van de EA's met hun certificaten. Wethouder McDaniel staat al klaar met de taart. Tweede en derde van links staan Patrick Ploeg en Richard Hilhorst, EA's van 't Heerlijk Recht. | Foto: Johan Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Met EnergieAmbassadeurs naar een CO2-neutraal Leiderdorp

n 'Een soort Haarlemmerolie op weg naar duurzaamheid'

milieu n Zestien betrokken Leiderdorpers gaan zich op vrijwillige basis inzetten om hun dorpsgenoten te informeren over en enthousiasmeren voor energiebesparing en duurzame energieopwekking. Dinsdagavond 10 april kregen ze in het gemeentehuis uit handen van milieuwethouder Olaf McDaniel (PvdA) het certificaat dat ze officieel bestempelt tot lokale EnergieAmbassadeurs.

Door: Corrie van der Laan

Leiderdorp wil in 2015 volledig CO2-neutraal zijn. Voor 2025, dus over slechts 7 jaar, is de ambitie om de lokale CO2-uitstoot ten opzichte van de nulmeting in 2013 te verminderen met 30 procent. Daarvoor moet nog heel wat gebeuren en de EnergieAmbassadeurs (EA's) gaan daarbij een belangrijke rol spelen.

De gemeente is ingedeeld in vier zones die ieder hun eigen EA's krijgen. Zone 1 is het Zijlkwartier, zone 2 bestaat uit de wijken Zijlstroom, Leyhof en Buitenhof, zone 3 omvat de wijken Bloemerd, Winkelhof, Voorhof, Binnenhof en Elisabethhof. Zone 4 is in oppervlakte de grootste en bestaat uit de Kerkwijk, Oranjewijk, 't Heerlijke Recht, het Doeskwartier en het buitengebied langs de Achthovenerweg.

Al voor de officiële kick-off van vorige week dinsdag is een aantal van de EA's volop in actie gekomen. Richard Hilhorst en Patrick Ploeg, bewoners van 't Heerlijk Recht hebben op 5 april een informatiebijeenkomst georganiseerd waar zo'n vijftig van hun wijkgenoten op af kwamen. Ze kregen uitleg over zonnepanelen en warmtepompen van buren die daar ervaring mee hebben, en het gemeentelijk Duurzaamheidsloket gaf informatie over subsidiemogelijkheden.

Hilhorst en Ploeg hebben uitgerekend dat de CO2-uitstoot van de woningen in 't Heerlijk Recht in 2013 832 ton bedroeg. Inmiddels is dat 3 procent minder, omdat tien huishoudens zonnepanelen hebben aangeschaft. "Als iedereen acht zonnepanelen op zijn dak legt, halen we de doelstellling van 30 procent minder CO2-uitstoot in 2025", vertelde Ploeg dinsdagavond.

En de twee EA's hebben nog veel meer ideeën. Zoals het gebruik van thermische energie uit het oppervlaktewater van De Does. "We wonen hier omringd door water, waarom zou je daar geen gebruik van maken", vindt Hilhorst. Ze hebben inmiddels een website gelanceerd, www.heerlijkrecht.eu, waarop ze informatie geven. "We willen ook via een soort barometer aangeven hoeveel er in de wijk bespaard wordt."

Alle EA's krijgen trainingen om hun werk optimaal te kunnen doen. De gemeente start binnenkort ook een campagne om de EA's en hun activiteiten meer bekendheid te geven.

"We weten natuurlijk lang niet alles zelf, maar kunnen mensen tips en advies geven en met ideeën komen om de wijk duurzamer te maken. Wat we proberen is een soort Haarlemmerolie te zijn op weg naar duurzamer wonen en leven", aldus Ploeg.


Training stoppen met roken

Stoppen n De kans om succesvol te stoppen met roken is met professionele begeleiding en steun tot acht keer hoger dan bij stoppen zonder hulp. Voor wie die begeleiding wil, start op dinsdag 8 mei de groepstraining 'Rookvrij! Ook jij?' in Leiderdorp.

Stoppen met roken heeft altijd zin. Zowel voor de gezondheid van de roker als voor die van mensen in zijn omgeving. Niet roken bespaart ook nog eens veel geld: als je een pakje per dag rookt, blaas je bijna 2.500 euro per jaar de lucht in.

Maar veel mensen die roken vinden het stoppen erg moeilijk. De nicotine in de sigaret werkt zeer verslavend. Steun van anderen, het uitwisselen van ervaringen met andere mensen en de betrokkenheid naar elkaar zijn de kenmerken van de training 'Rookvrij! Ook jij?' De deelnemers ervaren dat als zeer positief.

De training duurt zeven weken en bestaat evenzoveel bijeenkomsten van anderhalf uur, op de dinsdagavond van 20.00 tot 21.30 uur, in het gebouw van ActiVite aan de Simon Smitweg 8 in Leiderdorp. Aanmelden kan tot 1 mei via www.rookvrijookjij.nl of tel. (076) 889 51 95.

De training wordt gezamenlijk georganiseerd door de GGD Hollands Midden, SineFuma en Activite. Alle zorgverzekeraars vergoeden deze training uit de basisverzekering. Sommige verzekeraars rekenen daarbij ook het Eigen Risico niet.

Hoog tijd om de laatste sigaretten door te knippen. | Foto: PR