De gouden koets op Prinsjesdag. | Foto: PR
De gouden koets op Prinsjesdag. | Foto: PR Foto: PR

Rituelen en symbolen van Oranje-Nassau

lezing n Thijs van Leeuwen, expert op het gebied van koninklijk en militair ceremonieel, houdt op uitnodiging van Kunstkring Leiderdorp en de Oranjevereniging op dinsdagavond 24 april de Oranjelezing. Onderwerp is Koningsdag en de rituelen en symbolen van het Huis Oranje-Nassau.

In zijn lezing gaat Thijs van Leeuwen terug tot het ontstaan van ons Koninkrijk in 1815. In dit kader zal hij aandacht schenken aan inhuldigingen; koninklijke doop-, huwelijks- en begrafenisplechtigheden en de opening van de Staten Generaal. Maar ook de koninklijke audiënties van buitenlandse gezanten en de koninklijke regalia, die een rol spelen bij de inhuldiging van een nieuwe koning of koningin, worden belicht.

Tot slot zal hij uitgebreid de koninklijke stoet op Prinsjesdag de revue laten passeren, waarbij een rol is weggelegd voor het Koninklijk Staldepartement en de koninklijke garderegimenten. Hierbij is er ook aandacht voor de heraldische symbolen van het Huis Oranje-Nassau, zoals het koninklijk- en het rijkswapen en de koninklijke vlag.

Thijs van Leeuwen is auteur van een aantal boeken, waaronder 'Pracht en Praal op Prinsjesdag' en 'De Gouden Koets'.

De lezing wordt gehouden in de Scheppingskerk aan de Van Poelgeestlaan 2 in Leiderdorp, begint om 20.15 uur en duurt ongeveer een uur.

De entree is gratis, koffie en thee voorafgaand aan de lezing zijn tegen betaling verkrijgbaar.


Koningsklaverjasavond

kaarten n Buurtvereniging Zijlkwartier organiseert op dinsdag 24 april in samenwerking met de Oranjevereniging de Koningsklaverjasavond in het wijkgebouw aan de Van der Marckstraat 19 in Leiderdorp. Naast klaverjassen is ook sjoelen mogelijk.

Er wordt gespeeld om de Oranjebokaal en andere mooie prijzen op basis van verplicht gaan. Maar veel meer dan om de prijzen gaat het deze avond om de gezelligheid.

Inschrijven vooraf is niet noodzakelijk, dat kan op de avond zelf. Aanvang van de avond is 20.00 uur, de zaal is open vanaf 19.30 uur. De entreeprijs is € 3,00 p.p.

Aan het eind van de avond worden mooie prijzen verloot. Loten voor deze verloting zijn op de avond te koop.

Het kaarten duurt tot ongeveer 23.00 uur, daarna is er nog gelegenheid om onder het genot van een drankje met elkaar na te praten. Ook tijdens de pauzes is de bar open voor een hapje en drankje.


Oranjeprestatieloop

hardlopen n Op vrijdagochtend 27 april organiseert de Oranjevereniging in samenwerking met Sportfondsen en Sportcentrum Van Houdt de 49ste Oranjeprestatieloop. De loop gaat over 1.500 meter (kinderen), 5.000 en 10.000 meter. Start en finish zijn op de Vossiuslaan, ter hoogte van sportcentrum Van Houdt. Om 11.15 uur wordt het startschot gelost. Lopers zijn vanaf 10.45 uur welkom voor de warming up. De wisselbokaal is dit jaar te winnen door de heren. Voor iedere deelnemer ligt aan de finish een herinneringsmedaille klaar. Saton Optiek biedt de winnaar van de prestatieloop weer een sportbril aan. Kaarten zijn te koop aan de start (voor € 5,-) en bij de voorverkoopadressen (voor € 4,-) Sport 2000 en Sample Casual Stores (Winkelhof) en Sportcentrum Van Houdt (Luykendreef 3).

Afbeelding