Saskia van der Lugt (l.) en Annemiek de Groot organiseren voor de 4e maal het Amuse Notenpad. | Foto: J.P. Kranenburg
Saskia van der Lugt (l.) en Annemiek de Groot organiseren voor de 4e maal het Amuse Notenpad. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Klaar voor vierde editie Amuse-notenpad

n Evenement met variatie aan hapjes, drankjes en muziek

culinair n "Tot nu toe hebben we altijd mooi weer gehad tijdens het Amuse-notenpad. Maar ook als het onverhoopt regent, gaat het gewoon door.", verzekeren Annemiek de Groot en Saskia van der Lugt. Samen organiseren ze de eerste zondag van juni alweer voor de vierde achtereenvolgende keer het evenement waarbij alles draait om amuses, wijn en muziek. De verkoop van passepartouts gaat vandaag, 18 april, van start.

Het Amuse-notenpad is een tocht per fiets of te voet langs een aantal horecagelegenheden in Leiderdorp waarbij de deelnemers bij iedere stop een amuse – een lekker hapje - met bijpassend glas wijn krijgen en kunnen genieten van live muziek van steeds een andere band of artiest. "In principe is het een buitengebeuren, op de terrassen, maar als dat echt niet kan vanwege het weer verplaatsen we alles naar binnen. We hopen natuurlijk dat het niet nodig is, buiten is veel leuker", zegt Van der Lugt, eigenares van café-restaurant De Hollandsche Tuyn aan de Hoofdstraat,

De Hollandsche Tuyn is een van de negen pleisterplaatsen op de route. De andere acht zijn, net als vorig jaar, Café de Koning in de Koningstraat, pizzeria La Palazzina aan de Hoogmadeseweg, Brasserie Park aan de Van Diepeningenlaan, IJscafé Danice en Kookplanet bij winkelcentrum Santhorst, Grand Café Hofplein bij winkelcentrum Winkelhof, restaurant De Dijk bij woonzorgcentrum De Ommedijk en Brasserie Meelfabriek Zijlsstroom aan de Zijldijk.

Iedereen kan zijn eigen volgorde en route bepalen. Op de startlocatie krijgen de deelnemers een glas plus een keycord waaraan ze hun glas en de passepartout kunnen hangen. Bij ieder van de negen horecagelegenheden wordt een andere wijn geschonken, steeds vergezeld van een bijpassende amuse. "De amuses zijn totaal verschillend van vorig jaar", verklapt Van der Lugt. "Er is een enorme variatie, op de ene plek krijg je een soepje, dan weer een stoofpotje, of gnocchi of een zalmquiche…" Deelnemers met bepaalde dieetrestricties kunnen dat vooraf melden, geeft ze aan. Ook moet nog even gezegd worden dat het natuurlijk geen verplichting is op elke locatie een glas wijn te drinken, bier of fris mag ook.

Bij elke horecagelegenheid staat een muzikant of band. Annemiek de Groot, die in Leiderdorp onder meer bekend is als dirigent van verschillende succesvolle (pop)koren, was verantwoordelijk voor het regelen van de muziek. Een taak die prettig eenvoudig was dit jaar. "Artiesten vinden het gewoon ontzettend leuk om mee te doen."

Wie voorgaande jaren het pad heeft afgelegd, zal dit keer verrast worden met enkele nieuwe muzikanten. Zo doet er een bijzondere Belgische artiest mee, die volgens De Groot zeker in de smaak zal vallen. Alle muziek is semi-akoestisch. "Dat betekent dat het geluid net boven het geroezemoes van het publiek uitkomt. Dus geen grote boomboxen. Wel zo prettig voor de omwonenden."

Starten kan op 4 juni vanaf half 12 op iedere gewenste locatie. De fiets is wellicht het handigste vervoermiddel, maar lopen kan ook. Tussen De Hollandsche Tuyn en de Zijlstroom varen de hele middag pendelboten heen en weer. Om 17.00 uur worden de laatste amuses geserveerd. Voor wie na het beëindigen van het pad nog door wil gaan, is er van 16.30 tot 19.00 uur een afterparty in De Hollandsche Tuyn.

Vorig jaar tikte het aantal deelnemers aan het Amuse-notenpad net de 200 aan. "We zien dat het elk jaar groeit", zegt De Groot. "Dit jaar hopen we op 225 tot 250 deelnemers."

Wie het Amuse-notenpad wil afleggen, moet vooraf een passe-partout à € 49,50 kopen. Dat kan vanaf 18 april bij alle deelnemende horecagelegenheden, via e-mail info@amuse-notenpad.nl of via de website www.amusenotenpad.nl. Wie de kaarten online koopt, kan ze afhalen in De Hollandsche Tuyn. Meer informatie op de website www.amuse-notenpad.nl of op Facebook.


Kindermiddag

Een slang aaien, een dansje leren, trommelen, knutselen, bijzondere sieraden natekenen en je laten schminken in reptielenstijl. Het kon allemaal, woensdagmiddag 11 april in De Sterrentuin. Rond de 35 kinderen tussen de 6 en 13 jaar waren te gast. Het thema was 'Verre Landen', wat zich uitte in een exotisch tintje bij de muziek- en dansworkshops van respectievelijk stichting MOL en De Rode Sneakerz, de sieraden uit verre landen die het Leiderdorps Museum toonde en de spannende reptielen.

Reptielen zijn minder griezelig dan je denkt. | Foto: J.P. Kranenburg