Deelnemers en coaches kijken toe hoe wethouder Kees Wassenaar een noodstop maakt op de slipbaan. | Foto: J.P. Kranenburg
Deelnemers en coaches kijken toe hoe wethouder Kees Wassenaar een noodstop maakt op de slipbaan. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Jonge autorijders testen vaardigheden

ervaring n Jonge (18 tot 25 jaar) Leiderdorpse autorijders konden zondag 8 april bij het gemeentehuis van Leiderdorp meedoen aan The Drive Experience, een praktijkdag waarop zij hun vaardigheden als automobilist kunnen testen. Wethouder Kees Wassenaar opende de dag iets na negenen door op een mobiele baan een noodstop te maken.

The Drive Experience is bedoeld voor jongeren die maximaal drie jaar hun rijbewijs hebben. Tijdens de dag maken steeds drie deelnemers met een coach erbij een rit van anderhalf uur in de omgeving. Daarbij wisselen ze elkaar af achter het stuur en horen van elkaar en van de coach welke verbeterpunten er zijn aan te wijzen in hun rijstijl. Ook is er een groepsdiscussie waarbij gesproken wordt over afleiding, alcohol en drugs in relatie tot verkeersdeelname.

Het meest spectaculaire programmapunt van de dag is het maken van noodstops op een gladde rem/slipbaan Zo ervaren de deelnemers wat het is om op glad wegdek onverwacht een noodstop te moeten maken met verschillende snelheden. Ze merken dan hoe lang hun remweg op een glad wegdek bij verschillende snelheden is en voelen de werking van het ABS remsysteem. Hier kunnen ze later in het verkeer voordeel aan hebben.

Voorafgaand en na afloop van The Drive Experience maken de deelnemers thuis op de website van CitoDrive een test die aantoont welk soort autorijder ze zijn.

Aan The Drive Experience van 8 april deden rond de dertig jongeren mee. Aan het einde van de dag ontvingen ze een certificaat van deelname.

The Drive Experience is mede mogelijk gemaakt door subsidie vanuit Holland Rijnland. De benodigde auto's zijn beschikbaar gesteld door Van Haasteren Motors BV uit Leiderdorp.


PvdA voorman Olaf McDaniel 'verrast en verbaasd' door uitsluiting

VERVOLG VAN VOORPAGINA

Jeff Gardeniers, die namens het CDA betrokken is bij de coalitiebesprekingen, is het met Langenberg eens, maar houdt zich verder op de vlakte. Vragen over de precieze reden van het buitensluiten van de PvdA wil hij nu niet beantwoorden. "Na afloop van de onderhandelingen moeten we erkenning en verantwoording afleggen. We moeten eerst maar eens zien, dat deze coalitie rond komt. Ik acht de kans van slagen groter dan 50 procent", zegt Gardeniers. Hij wil wel bevestigen dat hij beschikbaar is voor een wethoudersportefeuille in het nieuwe college.

Olaf McDaniel zegt 'verrast en verbaasd' te zijn over het feit, dat het vertrouwen in de PvdA is opgezegd. "De LPL kiest voor twee partijen (VVD en CDA, red.) die beiden hebben verloren tijdens de laatste verkiezingen, in plaats van in zee te gaan met de PvdA die een zetel heeft gewonnen."

Volgens hem nemen de partijen een groot risico, omdat de beoogde coalitie met 11 van de 21 beschikbare zetels slechts een nipte meerderheid heeft. "Dat is ingewikkeld en kwetsbaar. Dat zou je niet moeten willen", aldus McDaniel. Hij wijst er vervolgens op, dat de gemeente in de komende periode voor grote uitdagingen komt te staan. "Beleidsmatig moet er het nodige gebeuren. Het sociale domein krijgt te maken met een forse reorganisatie. Veel zorgtaken worden samengevoegd", aldus de voorman van de PvdA. Duurzaamheid waaronder het gasvrij maken van het dorp en de discussie over de sport zijn volgens hem 'ingewikkelde' vraagstukken. De PvdA is volgens McDaniel ondanks alles bereid aan de onderhandelingstafel plaats te nemen.

VVD-fractievoorzitter Bart Hoenen wil niets kwijt over de reden dat de PvdA buiten de boot ligt. Wel geeft hij aan dat hij de krappe meerderheid van de nieuw te vormen coalitie niet erg problematisch vindt. "We gaan de oppositie niet uitsluiten. Samen kunnen we ons sterk maken en kijken hoe we iets tot stand kunnen brengen. Ik durf de uitdaging wel aan", aldus Hoenen.


IVN-avondwandeling in Munnikkenpolder

natuur n Maandagavond 16 april wandelen IVN- gidsen van 19.00 tot 20.30 uur in de Munnikkenpolder. Alle natuurliefhebbers zijn uitgenodigd mee te lopen.

Tijdens de wandeling wordt gekeken naar tekenen van het voorjaar. In de polder zijn in deze tijd altijd wel grutto's, kieviten, scholeksters en tureluurs te zien.Natuurlijk is er ook aandacht voor de planten. Na de excursie is er gelegenheid om na te praten met een kopje koffie of thee (€1, -) in het clubgebouw van de Schaats-en Skeelervereniging Leiderdorp.

Wie mee wil moet iets voor zeven uur verzamelen in de polder rechts onderaan de brug over de A4. Als regel wordt de excursie deels fietsend gedaan. Wie te voet is kan zich steeds lopend bij de groep voegen.

Hou er rekening mee dat het in de polder altijd veel kouder is dan in de bebouwing. Een kijker en/of een vogelboek en eventueel een paraplu zijn handig.

Aanmelden is niet noodzakelijk. Mail voor meer informatie naar maddyvanholland@ziggo.nl.