In het ruime en lichte atrium kwamen de kunstwerken goed tot hun recht. | Foto: J.P. Kranenburg
In het ruime en lichte atrium kwamen de kunstwerken goed tot hun recht. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Gemeentehuis blijkt prima expositieruimte

n 530 bezoekers bij 12e expositie amateur-kunstenaars

Amateurkunst n "We krijgen alleen maar positieve reacties", zei Ellen Cazemier van de Kunstkring Leiderdorp zaterdagochtend toch wel wat opgelucht. Voor de eerste keer vond de expositie voor amateur-kunstenaars, die de Kunstkring om het jaar organiseert, plaats in het Leiderdorpse gemeentehuis. En dat pakte goed uit.

Door: Corrie van der Laan

Met panelen voor het hangende werk en stevige tafels voor het staande werk was het atrium van het gemeentehuis voor de duur van het weekend omgevormd tot een grote, en dankzij het mooie weer lekker lichte expositieruimte. Waarin de ruim 150 kunstwerken van zo'n tachtig amateurkunstenaars fraai tot hun recht kwamen.

Toen wethouder Jeff Gardeniers de tentoonstelling om 11 uur opende, was het al razend druk. Met natuurlijk veel exposanten, maar ook heel veel belangstellenden. Die prettig verrast werden door de kwaliteit van het gebodene. De hele dag bleef de loop er goed inzitten en ook zondag trok de tentoonstelling veel bezoekers. "Om 11.00, toen we openden, stonden er al mensen voor de deur. En het bleef de hele dag lekker doorgaan", vertelde Cazemier zondagavond. "Wat opviel is dat de mensen ook vrij lang bleven. De opstelling hier is toch prettiger dan in De Sterrentuin, waar we de afgelopen keren te gast waren."

Er was dan ook heel veel te zien. De tweejaarlijkse tentoonstelling kende ook dit keer weer een enorme variatie. Er waren veel acryl- en olieverfschilderijen, waarbij klassieke, modernistische en abstracte werken elkaar afwisselden. Maar ook kunstzinnige foto's, een wandkleed en een collage van postzegels. Een lange rij tafels, opgesteld voor de publieksbalie, was bestemd voor het staande werk, vooral keramiek, spekstenen en bronzen beelden en houtsnijwerk.

Zo'n 10 procent van de werken is verkocht, wist Cazemier, al gaat dat verder buiten de Kunstkring om. "We brengen we alleen kunstenaar en koper bij elkaar. Wel was opvallend dat in het laatste uur voor de sluiting nog aardig wat kopers hun belangstelling hebben laten merken."

In totaal zijn er 530 bezoekers geweest. Dat lijkt wat minder dan vorig jaar, toen er meer dan 700 geturfd werden. Maar toen werden mensen die in en uit liepen regelmatig dubbel geteld, geeft Cazemier aan. "Dit zijn unieke bezoekers en het is een aantal waar we erg blij me zijn."

Als het aan de Kunstkring ligt, vindt de volgende editie van de tentoonstelling, in 2020, ook weer plaats in het gemeentehuis. Eén ding is zeker: de organisatoren zullen geen enkele moeite hebben om ook dan de expositie weer te vullen. Cazemier: "We kunnen misschien een paar werken meer kwijt dan dit jaar, maar we hebben altijd veel meer aanmeldingen dan plek."


Meer leren over vogels in je buurt

excursie n Op zondag 15 april organiseert het IVN een excursie over vogels in de bebouwde omgeving. Onder leiding van ervaren natuurgidsen wordt een rondje gelopen door de Leiderdorpse woonwijken Voorhof en Binnenhof om te kijken en te luisteren naar de vogels die er ook wonen. Waarom zingen vogels? En zijn ze even kieskeurig als mensen als het gaat om een woonplek? Waarom zitten er in de ene straat wel huismussen en in de andere niet? Waarom zingt op de ene plek wel een roodborst en laat hij het elders afweten? En waarom zie je toch bijna overal kauwtjes en eksters?

De wandeling van 5 april start om 10.00 uur op het plein aan de voorkant van Winkelhof, te hoogte van de grote trappen en duurt ongeveer negentig minuten. Neem zo mogelijk een verrekijker mee. Aanmelden is niet nodig, deelname is gratis. Zie ook www.natuureducatie.nl.

Kauwtjes zie je bijna overal in de bebouwde kom. | Foto: T. Sommeling

Twee kauwtjes, vogels die je vaak tegenkomt in woonwijken.