Afbeelding
Foto: Johan Kranenburg

Angel Daleman, Leiderdorps sporttalent van het jaar 2017

Toen ze twee jaar oud was, stond Angel Daleman voor het eerst op skeelers. Veel te grote, ze waren van haar vijf jaar oudere zus Luna, maar het lukte de peuter direct om er rondjes om de tafel mee te rijden. "Het zag er heel stoer uit, met een ook veel te grote helm op. En dan met de handen omhoog over een denkbeeldige finishlijn", vertelt haar moeder, Bellina Daleman-de Lange.

Angel is nu net 11 jaar oud en heeft inmiddels een kast vol bekers en medailles bij elkaar geskeelerd en geschaatst. Een klein deel daarvan staat uitgestald in de glazen vitrine in de Leiderdorpse bibliotheek. "Het meeste ligt thuis in een doos", zegt Angel, die niet voor niets in november bij de Leiderdorpse Sportverkiezingen werd uitgeroepen tot Sporttalent van het Jaar.

Echte schaatsfamilie

Angel komt uit een echte schaatsfamilie. Haar tantes Melanie en Maureen de Lange behoorden jarenlang tot de nationale en internationale top van het shorttrack en kwamen voor Nederland uit op de Olympische winterspelen van Nagano. Opa John de Lange is voorzitter van de Vereniging IJssport Leiderdorp en was Angels eerste trainer toen ze als 3-jarige startte met shorttrack op de Leidse ijsbaan. Twee jaar later kwam daar het langebaanschaatsen bij en om het af te maken ging ze in de warmere maanden van het jaar ook nog skeeleren. Ze heeft daarnaast op paardrijden en turnen gezeten. "Dat vond ik ook leuk maar ik heb er nu geen tijd meer voor. Ik train vier tot vijf keer per week, in Leiden, Den Haag, Zoetermeer en Leiderdorp."

één boek

Ze is niet echt een lezer, vandaar dat er in de glazen vitrine ook maar één boek staat: Engel, geschreven door actrice Isa Hoes en haar dochter Vlinder Kamerlingh. Een pakkend verhaal over een meisje van 12 dat opeens merkt dat al haar wensen uitkomen, wat haar leven totaal op zijn kop zet. Angel: "De titel vond ik natuurlijk al leuk, en daarom had ik dit boek gekozen voor mijn boekenbeurt op school. Maar het is ook echt een mooi boek, ik heb het twee keer gelezen."

Planken vol prijzen

Verder zijn alle planken gevuld met prijzen die Angel gewonnen heeft. De allergrootste beker is de Meisjes Pupillen Skeelercup voor de regio Zuid-Nederland. De mooiste medaille is die voor de eerste prijs bij Het NK voor Pupillen, dat plaats vond op 27 januari dit jaar in Groningen. De allereerste medaille die ze won mag natuurlijk ook niet ontbreken. Dat was bij de eerste keer dat ze meedeed aan de districtwedstrijden op de lange baan, als 5-jarige mini. "Toen reed ik ook meteen een baanrecord", weet ze nog.

De afgelopen jaren heeft ze heel wat wedstrijden gereden, in Nederland maar ook in het buitenland. Haar school, ze zit in groep 7 van Daltonschool De Leeuwerik, werkt altijd mee zodat ze daar heen kan. Zo deed ze in oktober vorig jaar mee aan de internationale Starclass wedstrijden in Italië, waar ze tweede werd op de 1000 meter shorttrack. "Het was wel heel leuk dat mijn klas toen op school naar de wedstrijden heeft gekeken", vertelt ze.

Doel: Olympische Spelen 2026

Haar middelbare schoolkeuze staat al vast: ze wil naar het Leonardo College in Leiden, een van de dertig Topsport Talentscholen in het land. En daarna wil ze geneeskunde studeren om uiteindelijk chirurg te worden. Maar dat is lange termijn. Voorlopig staat de sport toch op de eerste plaats. En ook daar heeft ze zichzelf een duidelijk doel gesteld: meedoen aan de Olympische Spelen van 2026. "Het liefst wil ik meedoen bij het shorttrack én bij het langebaanschaatsen. En dan ga ik voor goud en goud."