Broederlijk bijeen, voormalige  sterren van RCL en Nederlandse topvoetballers van toen. Met in de ING shirts de oud-internationals, v.l.n.r. Henk Warnas, Dick Schoenaker, Sjaak Swart, Kees Kist en Piet de Vries. | Foto: J.P. Kranenburg
Broederlijk bijeen, voormalige sterren van RCL en Nederlandse topvoetballers van toen. Met in de ING shirts de oud-internationals, v.l.n.r. Henk Warnas, Dick Schoenaker, Sjaak Swart, Kees Kist en Piet de Vries. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

'Oude' sterren stralen

n Oud-internationals smaakmakers bij Walking Football

voetbal n Kees Kist, Sjaak Swart, Simon Tahamata, Dick Schoenaker. Oud-internationals voor wie het publiek in het recente verleden in drommen naar de stadions kwamen. Afgelopen zaterdag waren ze, met enkele collega's, te bewonderen bij RCL. Zij waren de smaakmakers tijdens het OldStars Walking Football toernooi, waarmee Bloemerdclub deze voetbalvorm voor 60-plussers introduceerde in Leiderdorp.

Door: Cees Mentink

Het toernooi was onderdeel van de feestdag rond de ingebruikname van het nieuwe clubgebouw van RCL. Het werd een gouden zaterdag voor jong en oud. De jeugd kon zich uitleven op megaspringkussens, strafschoppen nemen en prijzen winnen, smullen van zoete en zoute popcorn. Vanaf 13.45 uur kwamen de senioren in actie. OldStars van Feyenoord 1 en 2, Zoetermeer, ADO, Roodenburg, SEV, Katwijk en oud-internationals kwamen in twee poules tegen elkaar binnen de lijnen. Tijdens het toernooi mocht er volop gewisseld worden, een regel waarvan vanwege de warmte uitgebreid gebruik gemaakt werd.

OldStars Walking Football is een idee met een kroontje van het Nationaal Ouderenfonds en de werkgroep Haaglanden, ondersteund door de KNVB. De achtergrond is glashelder, namelijk ' meedoen, bewegen, een leven lang voetbal' en 'geef ouderen de mogelijkheid ook op latere leeftijd een onderdeel van de samenleving te blijven'. Oud-Ajacied Sjaak Swart, de ster van de zonnige middag, vatte de doelstellingen in één zin samen: "Kenmerkend voor Walking Football is dat bewegen en sociaal optrekken samenkomen".

Tijdens het Walking Football toernooi overheerste de Olympische gedachte: niet het winnen maar het meedoen telt. Wat niet wegnam dat de 'oudjes' (met respect) gretig, soms te gretig bleken te zijn. Terwijl Walking Football aan spelregels is gebonden die tegemoet komen aan de leeftijd. Zo zijn hardlopen, slidings en lichamelijk contact niet toegestaan, de buitenspelregel is niet van toepassing en het spel kent geen keeper. OldStars Walking Football wordt 6 tegen 6 gespeeld op een veld van 42x21 meter met minidoelen.

Rksv Meerburg en Lv Roodenburg hebben Walking Football al omarmd. RCL is er inmiddels mee gestart.


Promotie in zicht voor Alecto

Hockey n Met de 1-0 overwinning op Berkel en Rodenrijs van zondag 8 april heeft AIecto promotie helder in zicht. Wanneer volgende week in Leiden Roomburg onder de duim gehouden kan worden, weten de Leiderdorpse hockeyers dat ze volgend seizoen mogen uitkomen in de Overgangsklasse.

Berkel en Rodenrijs, dat op de vierde plek staat, was geen eenvoudige tegenstander. Alecto, de nummer 2 van de ranglijst, voelde bovendien de druk te moeten winnen om in het spoor te blijven van koploper Ring Pass H1. Alecto begon sterk aan het duel en drong de tegenstander terug op eigen helft. Al snel werd de eerste strafcorner gehaald, maar de inzet van Hugo van Donselaar werd door de goed keepende doelman van Berkel gekeerd. Luttele minuten later was het wel raak. Een voorzet van Jarmo van der Velden werd fraai met de backhand ingeschoten door Mark Dickhoff. Alecto hield de druk hoog en kreeg fraaie kansen maar was onzorgvuldig in de afronding. Naarmate het eerste bedrijf vorderde kroop ook Berkel wat meer uit de schulp en versierde twee strafcorners. Keeper Youri Muller bracht redding op de eerste inzet en de tweede poging vloog over.

Na rust ontspon zich vooral een gevecht op het middenveld en werden de ruimtes op het veld groter. Voor beide ploegen waren er kansen maar goals bleven uit. Zodoende bleef het lang spannend, zeker omdat Berkel meer in de wedstrijd groeide. Alecto kreeg drie strafcorners maar benutte die niet. Berkel kreeg er één maar ook die leverde niets op.

Twee minuten voor tijd leek Jarmo van der Velden eindelijk zijn doelpunt te maken, maar terwijl heel Alecto juichte, besloot de scheidsrechter aan de andere kant van het veld de bal af te keuren. Een laatste poging van Berkel, 10 seconden voor tijd, ging net naast zodat Alecto de volle buit binnenhaalde.

De Leiderdorpers zijn nu slechts drie punten verwijderd van promotie naar de Overgangsklasse. Die kunnen volgende week gepakt worden, bij rivaal Roomburg.

Jerome van Donk op volle snelheid. | Foto: J.P. Kranenburg