Marc Vooges van Sympany (links) en wethouder Olaf McDaniel hebben de textielcontainer met de elektronische sleutel geopend en doneren een zak textiel. | Foto: J.P. Kranenburg
Marc Vooges van Sympany (links) en wethouder Olaf McDaniel hebben de textielcontainer met de elektronische sleutel geopend en doneren een zak textiel. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Eerste textielcontainer met pasje in Leiderdorp

duurzaamheid n Directeur-bestuurder Marc Vooges van de charitatieve textielinzamelaar Sympany en milieuwethouder Olaf McDaniel (PvdA) namen vorige week woensdagmiddag de eerste textielcontainer met paslezer in Nederland in gebruik. De ondergrondse container staat bij de Zuiderschans in Leiderdorp en kan alleen gebruikt worden door wijkbewoners met een elektronische sleutel.

Door: Corrie van der Laan

Vooges is blij met de afgesloten container, die onderdeel is van de proef met gescheiden afvalinzameling voor de hoogbouw in Leiderdorp. "De hoeveelheid afval die in open textielcontainers gegooid wordt, neemt schrikbarend toe", vertelt hij. "Vaak is het gewoon uit gemakzucht; staat zo'n textielcontainer in de buurt bij een snackbar, dan verdwijnen er vieze patatbakjes in. Maar we zien ook dat er volle zakken huisvuil in gegooid worden, en zelfs blikken met resten verf. "

Het textiel wordt in principe in dichtgebonden plastic zakken aangeleverd, maar bij het vervoer en de verwerking scheuren die zakken open en komt de inhoud in aanraking met de ongerechtigheden. Waarmee heel veel kleding en textiel meteen niet meer bruikbaar is.

Vooges: "Mocht uit de proef in Leiderdorp blijken dat het percentage afval door het gebruik van pasjes enorm minder is, dan is dat goed nieuws voor de circulaire economie. Veel meer kleding is dan te herdragen en veel meer textiel te recyclen."

In Leiderdorp wordt heel veel oud textiel ingezameld. In 2017 stond de teller bij Sympany op ruim 100.000 kilo, wat tweemaal zoveel is als in 2016. Een gevolg van het plaatsen van meer textielcontainers. Dit jaar

Proef om afval in containers te verminderen

kan het nog meer worden, omdat de huis-aan-huis inzameling weer wordt opgepakt.

In heel Nederland zamelt Sympany jaarlijks meer dan 23 miljoen kilo in. Textiel dat opnieuw te dragen is, wordt verkocht aan textiel- en sorteerbedrijven. Textiel dat niet opnieuw te dragen is, vindt zijn bestemming in nieuwe toepassingen. Het kan verwerkt worden tot nieuwe kleding maar ook tot bijvoorbeeld isolerend en geluiddempend materiaal. De opbrengst uit de verkoop van het textiel wordt door Sympany gebruikt om textiel-gerelateerde projecten in Afrika en India te steunen die de zelfredzaamheid vergroten.