Talentvolle meiden van RCL en Kidlington. : Foto: PR
Talentvolle meiden van RCL en Kidlington. : Foto: PR Foto: PR

Provincie sluit aan bij Statiegeldalliantie

duurzaamheid n De provincie Zuid-Holland gaat zich aansluiten bij de Statiegeldalliantie.

De alliantie zet druk op de Rijksoverheid om het systeem voor statiegeld landelijk snel uit te breiden naar kleine pet-flesjes en blikjes. Dit moet leiden tot minder zwerfafval, minder dierenleed en meer duurzaamheid.

Een ruime meerderheid van de Provinciale Staten-fractie schaarde zich vorige week achter een motie van de SP voor aansluiting bij de Statiegeldalliantie. Behalve de SP ondertekenden ook GroenLinks, CDA, SGP&ChristenUnie, de PvdD, D66, 50PLUS, de groep Verkoelen en de PvdA de motie. De VVD behoorde niet tot de ondertekenaars maar steunde het voorstel wel. De PVV stemde als enige tegen.

De Tweede Kamer sprak onlangs over zwerfafval en hergebruik. Het kabinet wil het initiatief vooralsnog bij het bedrijfsleven en gemeenten laten. Pas als zij de aangescherpte doelen niet halen, komt er per 2021 statiegeld op kleine flesjes. Dit gaat de Statiegeldalliantie niet ver en snel genoeg.

Zuid-Holland is de vierde provincie die aansluit bij de Statiegeldalliantie. De provincies Limburg, Noord-Brabant en Overijssel en bijna negentig gemeenten gingen Zuid-Holland al voor. In totaal doen al meer dan 550 Nederlandse en Vlaamse overheden en organisaties mee.


Concert Marianne Weber

levenslied n Marianne Weber viert op maandag 23 april haar 25 jarig artiestenjubileum samen met John de Bever en de bekende Marcel Fisser Band in het Circustheater in Scheveningen. Het concert maakt deel uit van de concertreeks 'Sterren aan Zee'. De opbrengsten komen ten goede aan het KWF.

Wie dit jubileumconcert van de koningin van het levenslied wil bijwonen heeft nu een gouden kans. Uitgeverij Verhagen, de uitgever van deze krant, zorgt in samenwerking met Impresario Pieter van der Ploeg en Koninklijke Beuk voor een all-in arrangement. Dat omvat een eersterangs ticket inclusief vervoer en na afloop van het concert een mooi cadeau. De kosten zijn slechts € 49,50 (normaal: € 68,-). Wie twee arrangementen afneemt, krijgt een CD van Marianne Weber en John de Bever ter waarde van € 14,99.

De 'Koningin van het Levenslied' staat al 25 jaar aan de top van de Nederlandse muziekwereld. Met deze nieuwe show maakt Marianne Weber na drie jaar haar theatercomeback. Het enige concert in 2018! Zij staat op het podium samen met John de Bever, bekend van de hit 'Jij Krijgt Die Lach Niet Van Mijn Gezicht'. Ze brengen op 23 april hun allergrootste hits en de mooiste duetten ten gehore in een ruim 2 uur durende show. Marianne Weber heeft zich altijd ingezet voor het échte levenslied. In John de Bever vond ze haar ideale muzikale partner. In 2016 brachten ze het duettenalbum 'Dat Is De Liefde' uit, dat hoog scoorde in alle hitlijsten.

Boeken kan direct bij via www.beuk.eu//arrangementen/concerten-en-evenementen.


30e uitwisseling tussen RCL en Kidlington

Voetbal n Ook dit paasweekend reisden weer vijf jeugdteams van de Leiderdorpse voetbalclub RCL naar het Engelse Kidlington in Oxfordshire, op uitnodiging van FC Kidlington. Een bijzondere editie want het was de 30e keer dat een uitwisseling plaatsvond tussen de twee clubs.

59 kinderen en 16 volwassen begeleiders gingen mee. De begeleiders overnachten in hotels en pensions in de buurt, de kinderen in gastgezinnen. Een mooie kans voor hen om te ervaren hoe het is om in een Engels gezin op te groeien. En ook al is Engeland vlakbij, toch is alles anders: mensen rijden links, het eten is anders en het ziet er echt anders uit. Dat het heel goed is voor je Engels, is natuurlijk mooi meegenomen.

Ook de faciliteiten bij de Engelse voetbalclub zijn niet hetzelfde. Het clubgebouw in Kidlington doet sterk denken aan een kantine bij ons in de jaren 70 en de regen heeft het voetbalveld omgetoverd in een modderpoel. Wat een verschil met fraaie RCL kunstgrasvelden en het fonkelnieuwe clubgebouw.

Natuurlijk is er veel gevoetbald en er stond een rondleiding in het Wembley stadion op het programma. Ook waren er uitstapjes naar Londen en Oxford en de laatste avond was er een groot feest georganiseerd. Het dertigjarige bestaan van de uitwisseling was dus een groot succes.

Na dertig jaar vriendschap is er een warme band tussen de clubs. Enkele Engelse bestuursleden zijn ook bij de opening van het nieuwe RCL clubgebouw geweest. Volgend jaar komen de Kidlingtonteams weer naar Leiderdorp.