Een fraaie Griekse tempel op Sicilië. | Foto: PR
Een fraaie Griekse tempel op Sicilië. | Foto: PR Foto: PR

Wandeling over het antieke Sicilië'

lezing n Archeologe Diana de Wild geeft dinsdag 10 april een lezing bij Kunstkring Leiderdorp in de sfeer van een 'Wandeling over het antieke Sicilië'.

In de achtste en zevende eeuw voor Christus koloniseerden de Grieken het Italiaanse eiland Sicilië. De 'wandeling' gaat langs de Griekse steden van het eiland en komt langs de beroemde tempels van Agrigento en Selinunte. Deze tempels behoren tot de grootste Griekse tempels die ooit gebouwd zijn. Sommige waren prachtig versierd met reliëfs. Vaak tonen deze reliëfs, die nu in het museum in Palermo te zien zijn, Griekse mythen. Waarom de Grieken zulke grote tempels bouwen, zal tijdens de lezing aan bod komen.

Een heel beroemde plek uit de Romeinse tijd is de Villa Casale van Piazza Armerina. De vloer van deze Romeinse villa is bedekt met veel mozaïeken. Eén van de mozaïeken doet heel modern aan: meisjes zijn in bikini aan het sporten.

En natuurlijk gaat de 'wandeling' ook naar de vulkaan Etna, met uitleg wat de oude Grieken en Romeinen over deze zeer actieve vulkaan hebben gezegd.

De lezing vindt plaats in de Scheppingskerk aan de Van Poelgeestlaan 2 in Leiderdorp. Aanvang 20.15 uur, zaal open 19.45 uur. Toegang voor niet-leden bedraagt 7 euro. Kijk voor meer informatie op de website KunstkringLeiderdorp.nl.


Vierde Amuse-notenpad op 3 juni

evenement n Voor de vierde achtereenvolgende keer vindt op de eerste zondag in juni het Amuse-notenpad plaats.

Dit is een tocht te voet of met de fiets langs negen horecagelegenheden in Leiderdorp waarbij de deelnemers bij iedere stop een amuse, een bijzonder hapje, met bijpassend glas wijn krijgen en kunnen genieten van live muziek van steeds een andere band of artiest.

De horecagelegenheden die mee doen liggen verspreid door het hele dorp. Beginnend aan de zuidpunt van de gemeente zijn dat Café de Koning in de Koningstraat, pizzeria La Palazzina aan de Hoogmadeseweg, café-restaurant De Hollandsche Tuyn in de Hoofdstraat, Brasserie Park aan de Van Diepeningenlaan, IJscafé Danice en Kookplanet bij winkelcentrum Santhorst, Grand Café Hofplein bij winkelcentrum Winkelhof, restaurant De Dijk bij woonzorgcentrum De Ommedijk en Brasserie Meelfabriek Zijlsstroom aan de Zijldijk.

Glas gaat mee

Iedereen kan zijn eigen volgorde en route bepalen. Op de startlocatie krijgen de deelnemers een glas mee, dat ze bij elk van de negen horecagelegenheden kunnen laten vullen. Een glas wijn op elke locatie is overigens geen verplichting, bier of fris mag ook.

Starten kan op 3 juni vanaf half 12 op iedere gewenste locatie. Om 17.00 uur worden de laatste amuses geserveerd. Voor wie na het beëindigen van het pad nog door wil gaan, is er van 16.30 tot 19.00 uur een afterparty in De Hollandsche Tuyn.

Wie het Amuse-notenpad wil afleggen, moet vooraf een passe-partout à € 49,50 kopen. Dat kan bij alle deelnemende horecagelegenheden, via e-mail info@amuse-notenpad.nl of via de website www.amusenotenpad.nl (online vanaf 18 april).

Het Amuse-notenpad gaat altijd door, weer of geen weer. Meer informatie op de website www.amuse-notenpad.nl of op Facebook.


Orgel en zang in Academiegebouw

Inloopconcert n Het tweede Inloopconcert van dit seizoen in het Groot Auditorium van het Academiegebouw is op woensdagmiddag 11 april .

Klaas Aantjes (bariton) en Jan Verschuren (orgel) laten dan muziek horen van Johann Sebastian Bach, Elias Bronnemüller en Felix Mendelssohn-Bartholdy.
Klaas Aantjes beschikt over een uitgebreid liederen- en oratoriumrepertoire. Al een aantal maal heeft hij de Christuspartij in zowel de Matthäus- als de Johannespassion van Bach vertolkt. Regelmatig treedt hij met onder anderen het Haags Barokgezelschap, maar hij geeft ook soloconcerten.
Jan Verschuren is opgeleid als organist in Leuven en aan conservatoria in Utrecht, Toulouse en Parijs. In 1994 was hij finalist bij het nationaal orgelconcours in Leiden. Momenteel is hij organist van de Hartebrugkerk in Leiden en Universiteitsorganist van Leiden en Eindhoven.

Het concert begint om 13.00 uur en de toegang is vrij. Het Academiegebouw ligt aan het Rapenburg 73 in Leiden.

Organist Jan Verschuren. | Foto: PR