Leiderdorpers betalen beduidend meer aan afvalstoffenheffing dan bewoners in de rest van de regio. | Foto: PR
Leiderdorpers betalen beduidend meer aan afvalstoffenheffing dan bewoners in de rest van de regio. | Foto: PR Foto: Johan Kranenburg

Huishoudelijk afval is duur in Leiderdorp

onderzoek n Leiderdorpers betalen beduidend meer voor hun afval dan bewoners van de overige andere dertien gemeenten van de regio Holland Rijnland*. Dat blijkt uit een onderzoek van het bedrijf AfvalcontainerShop.nl.

Door: Corrie van der Laan

De jaarlijkse rekening voor meerpersoonshuishoudens is in Leiderdorp 350,43 euro. In de overige gemeenten varieert dat bedrag van 212,40 euro (Zoeterwoude) tot 325,92 euro (Voorschoten), met een gemiddelde van 274 euro.

Eenpersoons huishoudens betalen in Leiderdorp 250,13 euro per jaar. Dat is wat minder dan in Voorschoten (284,88 euro), maar bijna honderd euro meer dan in Leiden (152,40 euro). Het gemiddelde bedrag per gemeente komt hier op zo'n 194 euro.

Het verschil met de overige regiogemeenten is dit jaar nog wat groter dan in 2017; de afvalstoffenheffing is in Leiderdorp per 1 januari met 6,2 procent verhoogd. Zes andere gemeenten hebben de belasting ook verhoogd maar minder (2,1 tot 5,8 procent), in drie gemeenten is de heffing hetzelfde gebleven en in de overige vier betalen de burgers dit jaar minder voor hun afval dan vorig jaar. In Teylingen is de verlaging zelfs 8 procent.

Het hele land bekeken

In het onderzoek zijn de afvalstoffenheffingen in alle Nederlandse gemeenten vergeleken. Daaruit kwam naar voren dat deze gemeentelijke belasting in Zuid-Holland ruim boven het landelijk gemiddelde ligt. Zo bedraagt de heffing voor een eenpersoonshuishouden in Zuid-Holland dit jaar gemiddeld 214,24 euro, 10,1 procent meer dan het landelijk gemiddelde van 194,65 euro. Voor een tweepersoonshuishouden in Zuid-Holland bedraagt de gemiddelde heffing dit jaar 260,05 euro, wat zelfs 11,5 procent duurder is dan het landelijk gemiddelde van 234,54 euro. Meerpersoonshuishoudens met drie of meer personen zijn met een gemiddelde afvalstoffenheffing van 270,24 euro 8,2 procent duurder uit dan het landelijk gemiddelde van 249,78 euro. Gemiddeld steeg de gemeentelijke afvalstoffenheffing in de gemeenten van Zuid-Holland dit jaar ongeveer 0,5 procent.

*De regio Holland Rijnland omvat de gemeenten Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude.


Naar verre landen in De Sterrentuin

Kindermiddag n De gebruikers van De Sterrentuin organiseren op woensdag 11 april een middag vol kinderactiviteiten met als thema 'Verre Landen'.

Op het programma staan onder meer een speurtocht, knutselen, een quiz, en workshops muziek en grimeren. Dansschool De Rode Sneakerz is aanwezig om de kinderen een leuke dans te leren. Het Leiderdorps Museum is deze middag geopend. Hier is een tentoonstelling te zien met mooie sieraden uit verre landen. Wie wil, mag proberen die sieraden zo echt mogelijk na te tekenen. In het Milieu Educatief Centrum komen tijdens de activiteitenmiddag exotische dieren – zoals een tropische reuzenspin – op bezoekt die daar van dichtbij bekeken kunnen worden.

De middag is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 12 jaar. Ouders kunnen kinderen brengen om 14.00 uur en ophalen om 16.00 uur. De kosten zijn € 2,50. Vooraf aanmelden is noodzakelijk en kan via de website van met MEC Leiderdorp: www.natuureducatie.nl. De Sterrentuin ligt aan de Van Diepeningenlaan 110 in Leiderdorp.


Brandweer oefent

bekneld n De Leiderdorpse brandweer oefende dinsdagavond 3 april haar vaardigheden met een realistische oefening.

Aan de Simon Smitweg ter hoogte van de brandweer kazerne was een ongeval met beknelling in scene gezet. Een voertuig was achter op een vrachtwagen geklapt. De inzittenden, in totaal vier personen, moesten bevrijd worden. Het dak van het voertuig werd verwijderd om zo een grote opening te creëren. De brandweer heeft de slachtoffers vervolgens door het gat uit de auto getild.


Vier 'slachtoffers' moesten uit de auto bevrijd worden. | Foto: AS Media