Jeroen Kampschreur op het podium bij Brasserie Park, omringd door leerlingen van zijn oude basisschool, de School Kastanjelaan. | Foto: J.P. Kranenburg
Jeroen Kampschreur op het podium bij Brasserie Park, omringd door leerlingen van zijn oude basisschool, de School Kastanjelaan. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Leiderdorp juicht voor Jeroen

HULDIGING n De inwoners van Leiderdorp hebben Jeroen Kampschreur in hun hart gesloten. De zitskiër die een gouden medaille veroverde op de supercombinatie bij de Paralympische winterspelen in Pyeongchang (Zuid Korea) werd donderdagavond 29 maart grandioos onthaald. Hoogtepunt was de toekenning van de Zilveren Erespeld van de gemeente Leiderdorp. Eerder op de avond was hij ongezien voor de toeschouwers in een prachtige Ferrari Cabriolet naar het gemeentehuis aan de Willem-Alexanderlaan gebracht.

Door: Frans Brocken

Jeroen, getooid met zijn imposante gouden Olympische plak, werd bij zijn entree in de raadzaal met groot gejuich ontvangen. Het was een voorbode voor wat hem later op de avond nog te wachten zou staan. Maar eerst was het woord aan burgemeester Laila Driessen. Zij had haar huiswerk perfect gedaan. Een sporter moet veel energie in zijn sport steken. "Die gouden medaille heb je verdiend met jouw doorzettingsvermogen én nuchtere karakter", sprak ze.

Begin 2017 won Kampschreur al driemaal goud op het WK in Zuid Korea. Ook toen kwam hij naar de raadszaal om de complimenten van het gemeentebestuur in ontvangst te nemen, waarbij hij verblijd werd met een gemeentelijke koffiebeker, een stropdas en cadeaubonnen. "We hebben het toen kalm aan gedaan", zei Driessen, "We wisten dat de Paralympische Spelen er nog aankwamen." Ze memoreerde dat Kampschreur bij het slot van de Spelen de Nederlandse vlag mocht dragen. "Heel eervol, maar wel éénmalig. Kunnen wij daaraan tippen? Natuurlijk, je krijgt van ons iets dat je altijd kunt dragen, zelfs als je naar beneden suist", zo introduceerde ze de uitreiking van de Zilveren Speld van de gemeente.

De huldiging kreeg een vervolg in het atrium van het gemeentehuis waar Leiderdorps eigen sportheld werd omringd door bewonderaars die allemaal met hem op de foto wilden. Als een echte vedette liet hij het over zich heen komen.

Daarna vertrok de Paralympisch kampioen in een open bolide en vooraf gegaan door drumfanfare Tamarco naar Brasserie Park, waar een groot feest voor hem was georganiseerd.

Lees verder op pagina 3