n
n Foto: PR

Uitsluiting verdeling woning

Het is niet de bedoeling dat ex-echtgenoten na hun echtscheiding in een zogeheten onverdeeldheid blijven van de verdeling. Alle goederen die van hen samen zijn, dienen te worden verdeeld. Hierop is echter een uitzondering mogelijk. Ik zal dit bespreken naar aanleiding van een uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden van 12 december 2017.

Het gaat in deze zaak om de echtelijke koopwoning. De rechtbank heeft geoordeeld dat de echtelijke koopwoning verkocht dient te worden. De man kon de vrouw financieel niet uitkopen zodat de vrouw niet ontslagen kon worden uit haar hoofdelijke aansprakelijkheid van de hypotheek. De vrouw wil de woning niet overnemen. De man is tegen deze uitspraak van de rechtbank in beroep gegaan bij het Gerechtshof. De man verzoekt dat hij samen met hun dochter tijdelijk in de woning mag blijven wonen.

Het Gerechtshof heeft in deze zaak een belangenafweging gemaakt op basis van artikel 3:178 lid 1 van het burgerlijke wetboek. Het Hof heeft geoordeeld dat de belangen van de man groter zijn dan een verdeling van de woning en heeft de vordering tot verdeling van de woning uitgesloten voor de periode totdat het kind 18 jaar is. De man heeft de volgende omstandigheden aangevoerd:

Verkoop van de woning zal tot gevolg hebben dat de man en het kind op straat komen te staan. De man staat op de wachtlijst voor een huurwoning maar is nog niet in aanmerking gekomen voor een huurwoning. De minderjarige kan niet bij de vrouw wonen. De oplossing aangedragen door de vrouw om het kind bij oma te laten wonen is niet reƫel. De man zal alle lasten van de woning voldoen en doordat de hypotheeklast zo laag is kan de man ook aflossen op de gezamenlijke schulden van partijen. De enkele stelling van de vrouw dat zij financieel los wilt komen van de man is onvoldoende volgens het Hof. Wel staat het partijen vrij om de woning eerder te verkopen indien mogelijk.

De echtscheiding tussen partijen is dus uitgesproken en zo ook de rest van de verdeling behalve de verdeling van de woning. Een belangenafweging op basis van artikel 3:178 van het burgerlijk wetboek maakt dit mogelijk. Er wordt niet vaak gebruik gemaakt van deze uitzondering en als deze al wordt aangevoerd wordt deze vaak afgewezen. Het uitgangspunt blijft dat partijen niet verplicht kunnen worden in onverdeeldheid te blijven.

Al met al een bijzondere uitspraak.