Afbeelding
Foto: PR

Lintje

Het Hollandse weer laat zich lastig voorspellen. Veel verder dan 'na regen komt zonneschijn' komen we niet. Maar na hoeveel regen is dat dan en wanneer komt die zon precies?

Gelukkig is er één bui die heel goed voorspelbaar is: de Lintjesregen. Immers, die valt op de dag voorafgaande aan wat tegenwoordig Koningsdag heet. Op 26 april 2018 breken de wolken oranje open en vallen er tal van uiteenlopende onderscheidingen uit de lucht. Die we gemakshalve lintjes noemen, al zijn het eigenlijk niet echt lintjes. Een kniesoor die daarop let. Op die dag worden vele mensen beloond voor grote, bijzondere persoonlijke verdiensten voor de samenleving.

En geen hond die een lintje mag verwachten?!

Terwijl honden toch ook heel ruime verdiensten kunnen hebben, zou je zeggen. Maar serieuze onderscheidingen voor dieren, nee, dat is bepaald zeldzaam. Dan moet je bijvoorbeeld Jaxson heten en een mopshondje zijn en leven in het stadje Meridian in de Amerikaanse staat Idaho. Die blafte bij een kortsluiting tijdig zijn baasje wakker, die vervolgens de beginnende brand kon blussen. Gezin en huis bleven gespaard. De stad beloonde vervolgens Jaxson als eerste dier ooit met de Hometown Hero Award.

Of neem de Franse politiehond Diesel, een Mechelse herder. Die kwam - 't is geen leuk verhaal - om bij een politieactie tegen terroristen in Parijs, toen hij in een huis moest controleren of de kust veilig was. Vanuit Engeland werd later actie gevoerd om de hond te eren. Hij kreeg de PDSA Dickin Medal, de hoogste oorlogsonderscheiding voor dieren. Hij was trouwens niet het eerste dier dat hiermee werd onderscheiden. Niet minder dan 30 honden, 32 postduiven en 3 paarden kregen de medaille al eerder. En o ja, 1 kat.

Zo dramatisch hoeft het allemaal niet te zijn natuurlijk. Maar zou het niet een aardig initiatief zijn om dieren hun eigen lintjesregen te gunnen. Tal van honden belonen met de Miss Pepper Prijs, vernoemd naar een van de favoriete en beroemdste hondjes van voormalig koningin Beatrix…?

Zie ook facebook Platform Hondenweer – HVL

Afbeelding