Elsbeth Zonnevylle krijgt haar ridderorde opgespeld door waarnemend burgemeester Bouvy van Voorschoten.
Elsbeth Zonnevylle krijgt haar ridderorde opgespeld door waarnemend burgemeester Bouvy van Voorschoten. Foto: Frans Brocken

Ridderorde voor Elsbeth Zonnevylle-Derkzen

ONDERSCHEIDING n Elsbeth Zonnevylle-Derksen is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De hoge koninklijke onderscheiding werd haar vrijdagavond 23 maart uitgereikt door de waarnemend burgemeester van Voorschoten, Pauline Bouvy-Koene. Dat gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst in restaurant Floris V te Voorschoten.

Tekst en foto: Frans Brocken

Elsbeth Zonnevylle-Derkzen, in Leiderdorp ook bekend als de echtgenote van oud-burgemeester Michiel Zonnevylle, ontving haar onderscheiding voor haar baanbrekende werk in de gezondheidszorg. Zo was zij vanaf 2005 de eerste coƶrdinator van de Stichting Hospice Wassenaar. "Gedurende deze tijd heeft u deze functie op een uitnemende wijze vervuld en heeft u mede vorm gegeven aan de totstandkoming van de Stichting Hospice Wassenaar. U was een van de voorlopers van de speciale aanpak voor de palliatieve terminale zorg in Nederland. Het werk dat hospices in Nederland verrichten, heeft de laatst twee decennia de palliatieve terminale zorg op een aanzienlijk hoger niveau gebracht. Het werken in een hospice is intens en vraagt om nazorg, gesprekken en begeleiding. U was een echte pionier", sprak burgemeester Bouvy.

Praktijkondersteuner

De verdiensten van Elsbeth op het gebied van de huisartsgeneeskunde zijn ook niet onopgemerkt gebleven. Als verpleegkundige heeft zij een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de praktijkondersteuning in de huisartsgeneeskunde. Zo was zij de eerste in de Leidse regio die als praktijkondersteuner ging werken. Dat was in de huisartsenpraktijk Pinkse en Verbeek in Leiden. "Destijds was het nog niet zo gewoon om een praktijkondersteuner te hebben. Maar mede dankzij de inzet van Elsbeth voor deze pilot, is de praktijkondersteuner niet meer weg te denken uit de Nederlandse huisartspraktijk", aldus mevrouw Bouvy.

Maar ook haar vrijwilligerswerk bleef niet onbelicht. Een van de belangrijke vrijwillige taken die zij op zich heeft genomen is het werk in het Ronald McDonaldhuis in Leiden. Als vrijwilliger van het eerste uur werd zij al snel gevraagd zitting te nemen in de oudercommissie. Als lid van deze belangencommissie was zij een belangrijke schakel tussen het bestuur en de ouders van ernstig zieke kinderen. Een huis als het Ronald McDonaldhuis is sterk afhankelijk van de financiƫle steun van particulieren en bedrijven. En ook hiervoor heeft Elsbeth zich ingezet als PR commissielid.

De lof die Elsbeth kreeg toegezwaaid liet haar niet onberoerd. Degenen die haar kennen weten, dat haar zoiets niet gauw overkomt. Dan is er iets ernstigs aan de hand. "Wat gebeurt er met me?", vroeg zij zich af. "Heel veel", gaf zij zelf het antwoord. Tenslotte: "Ik zal deze onderscheiding fier dragen".